Nederland geeft 5 miljoen voor noodhulp Jemen

Jemenitische gevluchte kinderen wachten op voedsel in een tijdelijk onderkomen in Somalië. Reuters / Feisal Omar

Nederland geeft 5 miljoen euro voor noodhulp in Jemen, waar een burgeroorlog woedt tussen shi’itische Houthi-rebellen, sunnitische stammen en troepen van president Hadi.

Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa 5 miljoen euro voor noodhulp #Jemen. Minister #Ploumen: “Mensen hebben snel voedsel, drinkwater, medicijnen en bescherming nodig.”

Minister Ploumen reageert daarmee op een oproep van de Verenigde Naties; die willen 273,7 miljoen dollar (253,4 miljoen euro) ophalen om in de komende drie maanden in de humanitaire behoeften in Jemen te kunnen voorzien. Volgens VN-chef Ban Ki-moon is voedsel in sommige delen van Jemen zelfs schaarser dan in de armste delen van Afrika. Hij riep vannacht op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Inmiddels zijn 150.000 mensen ontheemd, aldus de VN. Dat is de helft meer dan de vorige schatting van de VN. Ziekenhuizen meldden 767 doden tussen 19 maart en 13 april. Het echte dodenaantal ligt vrijwel zeker hoger.

Een woordvoerder van minister Ploumen zegt tegen persdienst ANP:

“Jemen dreigt af te glijden in chaos en de bevolking is het slachtoffer. Extra hulp is snel nodig.”

‘Humanitaire crisis’

Jemen stevent af op een humanitaire catastrofe, schreef onze redacteur Toon Beemsterboer vorige week in NRC Handelsblad (€):

“Sinds het offensief begon gaat er weinig het land in en uit. Er dreigt een gebrek aan voedsel en medicijnen, terwijl voor de oorlog al de helft van de 24 miljoen Jemenieten ondervoed was en eenderde afhankelijk was van humanitaire hulp. Veel vliegvelden zijn gebombardeerd, zodat de shi’itische Houthi-rebellen en hun medestanders ze niet kunnen gebruiken. Daardoor zijn grote delen van het woeste, bergachtige land moeilijk te bereiken.

“Havens zijn dicht en luchtverkeer is grotendeels beperkt tot evacuatievluchten van buitenlanders uit het Westen en Azië. Air India is de enige luchtvaartmaatschappij die nog op Jemen vliegt. Toestellen met 182 stoelen nemen soms wel 240 mensen mee. Maar de ruim een miljoen Afrikaanse migranten en vluchtelingen in Jemen kunnen nergens naartoe.”

De VN-Veiligheidsraad nam deze week een resolutie aan waarin onder meer een wapenembargo tegen de shi’itische groep is opgenomen. De Houthi’s zijn daar boos over: volgens hen steunt de resolutie de ‘agressie’ van sunnitische landen, die onder leiding van Saoedi-Arabië een luchtoffensief in Jemen uitvoeren. Ook staat erin dat de Houthi’s zich terugtrekken uit plekken die ze onlangs hebben veroverd.

Wat gebeurde er vandaag in Jemen?

  • De afgelopen 24 uur zijn minstens 76 mensen omgekomen in Zuid-Jemen door gevechten en luchtaanvallen, uitgevoerd door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Houthi-rebellen vechten nog altijd om het land. Ze worden gesteund door strijdtroepen loyaal aan voormalig president Ali Abdullah Saleh.
  • Saleh liet via Facebook weten niet van plan te zijn Jemen te verlaten: “Ik ben niet het type dat naar Jeddah, Parijs of Europa gaat. Mijn land is mijn geboortegrond.” Daarmee spreekt hij de geruchten dat hij zou zijn gevlucht, tegen.
  • Volgens Jemenitische veiligheidsfunctionarissen heeft de lokale tak van Al-Qaeda een enorm wapendepot in het oosten ingenomen. Tientallen tanks, raketwerpers en kleine wapens zouden zijn ingenomen. Op de streek Hadramawt verstevigt Al-Qaeda de greep. Gisteren nam de terreurgroep een grote luchthaven in, een olieterminal en de belangrijkste militaire basis.

Lees in NRC Handelsblad ‘Oorlog dramatisch voor Jemenieten’ en ‘Saoedi-Arabië voelt zich omsingeld’ (€).

    • Mirjam Remie