Moslim-bootvluchtelingen duwen christenen in zee

Religieuze ruzie: ‘Waarom bid je niet tot Allah?’

Migrant gisteren in Augusta Foto Antonio Parrinello/Reuters

Bij alle gevaren en ontberingen die bootvluchtelingen op de Middellandse Zee moeten doorstaan, lijkt er nu een nieuw probleem bij te komen: religieuze strijd onderweg op zee tussen moslims en christenen.

De politie in Palermo heeft gisteren vijftien mensen gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze tijdens hun poging om vanuit Libië Italië te bereiken twaalf andere bootvluchtelingen overboord hebben gegooid omdat zij christenen waren.

De arrestaties volgen op de verklaringen van verschillende bootvluchtelingen die woensdag in de Siciliaanse hoofdstad zijn aangekomen op het Panamese vrachtschip Ellensborg, dat hen onderweg had opgepikt. Het onderzoek van justitie loopt nog. „Als wordt bevestigd wat naar boven is gekomen bij het eerste onderzoek en bij de verklaringen van overlevenden, zou dat alles een nieuw, bijzonder licht werpen op het gevaar van bepaalde bootvluchtelingen”, zei de openbare aanklager in Palermo, Francesco Lo Voi, tegen de krant La Repubblica.

„Tot nu toe waren de migranten slachtoffer van organisaties van mensensmokkelaars, van mensen zonder scrupules die hen op vaartuigen proppen die niet zeewaardig zijn.” Als daar nog religieuze twisten bij komen, zei Lo Voi, worden de problemen nog groter. De aanklager voegde daar desgevraagd aan toe op dit moment geen concrete aanwijzingen te hebben dat er leden van terreurorganisaties onder de bootvluchtelingen zitten.

Verschillende Italiaanse kranten citeerden vanmorgen uit de verklaringen van een aantal bootvluchtelingen tegenover de politie Zij hebben verteld dat dinsdag een vijftal volgepakte rubberboten uit Libië was vertrokken, op weg naar Italië. Na een paar uur varen verloren de boten elkaar uit het zicht. Een van de boten, met meer dan honderd mensen aan boord, begon water te maken toen een van de luchtkamers langzaam leegliep. Zowel moslims als christenen begonnen hardop te bidden. Volgens verklaringen tegenover de politie brak er ruzie uit toen een Nigeriaanse man hardop en in tranen de hulp en bescherming van Christus aanriep. „Waarom bid je niet tot Allah, Allah is onze enige god”, zouden andere bootvluchtelingen tegen hem hebben gezegd. Een van hen zou hem bij de keel hebben gegrepen en overboord hebben gegooid.

Negen christenen uit Nigeria en drie uit Ghana zouden overboord zijn geduwd door vijftien mannen uit Ivoorkust, Senegal, Mali en Guinee-Bissau. „Ze hadden besloten ons allemaal uit de weg te ruimen, maar wij hebben ons verdedigd”, vertelde een Nigeriaanse man die werd aangeduid als Hamed. De christenen onder de bootvluchtelingen, in de minderheid, vertelden dat ze de armen in elkaar haakten en zich zo staande wisten te houden, totdat kort daarna het Panamese vrachtschip kwam. De vijftien gearresteerde bootvluchtelingen worden verdacht van meervoudige moord met religieuze haat als verzwarende factor.

Dit was niet het enige drama van de afgelopen dagen. In Trapani bracht de Italiaanse marine gisteren vier vluchtelingen aan wal die vertelden dat zij de enige overlevenden waren van een rubberboot met 45 mensen aan boord die was omgeslagen toen een van de luchtkamers leegliep. Eerder deze week kwamen ongeveer vierhonderd mensen om bij een schipbreuk vlak voor de Libische kust. Vanochtend werd 65 kilometer uit de Libische kust een Italiaanse vissersboot met zeven opvarenden gekaapt en naar de havenstad Misrata gedirigeerd.

Op verschillende plaatsen in Sicilië zijn de afgelopen dagen weer honderden bootvluchtelingen aangekomen. „De toestroom van de afgelopen dagen is buitengewoon groot”, zei Giovanni Abbate, een medewerker van de Internationale Organisatie voor Migratie in de havenstad Augusta, tegen het persbureau AFP. „Er werd dit jaar een groot aantal verwacht, op z’n minst evenveel als vorig jaar, maar tienduizend in vijf dagen …”

De bootvluchtelingen worden verspreid over Italië opgevangen. Maar veel burgemeesters klagen dat ze helemaal geen ruimte hebben om nog meer bootvluchtelingen op te vangen.

    • Marc Leijendekker