Health-apps maken je niet gezond, wel onzeker

Er zijn inmiddels duizenden apps die bloeddruk, stemming, gewicht, allergie, slaapkwaliteit, pijn, gesporte uren, voetstappen en calorie-inname meten. De grote technologiebedrijven verspreiden ze om hun nieuwe horloges aan te kunnen prijzen. Maar zijn ze goed voor de gezonde mens?

Het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The BMJ zocht een voor- en een tegenstander. Er is nooit bewezen dat iemand er gezonder van wordt. Daarover zijn huisarts Des Spence en Iltifat Husain, arts spoedeisende hulp en editor van iMedicalApps.com het eens.

„In werkelijkheid zijn deze apps onwetenschappelijk en niet getest. Ze zetten de deur naar onzekerheid wagenwijd open”, schrijft Spence. Hij heeft ook een principieel bezwaar: voor het eerst in de geschiedenis registreren „jonge, niet-zieke, middenklasse-neurotici” dag en nacht hun lichaamsgegevens. Maar niemand weet wat bij hen normaal is, want langdurige metingen zijn tot nu toe gedaan bij oude, zieke mensen. Hoe vaak is je bloeddruk hoog? Hoe gewoon zijn hartritme-afwijkingen in de gewone bevolking? En wat betekent dat? Onbekend.

Iltifat Husain zet daar een onderzoekje tegenover waarbij dikke mensen met app-hulp beter gewicht verloren. En zegt: er is geen bewijs dat die apps schadelijk zijn.