McDonald’s zegt sorry in Japan voor het torenhoge verlies

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië, terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het gaat niet goed met McDonald’s in Japan. De Amerikaanse hamburgerketen met de double arches lijdt grote verliezen. McDonald’s Japan verwacht dit jaar een verlies te lijden van 38 miljard yen ofwel 300 miljoen euro. De prestaties van het beursgenoteerde bedrijf zijn zo bedroevend dat bestuursvoorzitter Sarah Casanova het gisteren nodig vond op een persconferentie haar excuses aan aandeelhouders aan te bieden.

Toch geeft Casanova niet op. Japanners moeten hun bordjes sushi en bakjes ramennoedels inruilen voor lekkere burgers van de Mac, vindt Casanova. Om Japanners over de streep te trekken, gaat McDonald’s tweeduizend van de drieduizend filialen grondig renoveren, schrijft de Nikkei Asian Review.

McDonald’s heeft in Japan last van een paar problemen. Zo bleek dat de keten vorig jaar kip gebruikte die over datum was. Ook waren er meldingen dat er vreemde niet-eetbare voorwerpen in maaltijden terecht waren gekomen.

China investeert tientallen miljarden in Pakistan

De Pakistaanse regering kan een dezer dagen rekenen op een Chinees cadeau met een waarde van 46 miljard Amerikaanse dollar. Zo veel wil China in de infrastructuur van het Zuid-Aziatische land investeren. Doel is om nieuwe handels- en transportroutes op te zetten over land, schrijft The Wall Street Journal.

Momenteel is China voor een groot deel van de handel afhankelijk van de zeeroute door de Straat van Malakka die door de Amerikaanse Zevende Vloot wordt gecontroleerd. China zou graag alternatieven hebben.

China hoopt volgens de zakenkrant ook dat de miljardeninvestering tot economische groei in Pakistan leidt waardoor de politieke stabiliteit toeneemt. Als de plannen inderdaad rondkomen zou het de grootste Chinese investering in het buitenland tot nu toe zijn.

Qantas te vaak te laat in Londen

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft een akkefietje met Heathrow Aiport in Londen. De Airbussen A380 uit Australië zijn zo vaak te laat dat Heathrow Qantas wil beboeten of zelfs kostbare landingsrechten wil afpakken. Dat schrijft de Sydney Morning Herald.

Van de tachtig maatschappijen die op Heathrow vliegen komen er slechts vier vaker te laat dan Qantas. Uit een interne memo die in handen is van de Australische krant blijkt dat Heathrow Qantas nu met 20.000 pond wil beboeten voor iedere keer dat een Australische vliegtuig te laat aankomt of vertrekt.

Piloten klagen dat de dienstregeling te krap is. Er zit te weinig speling tussen aankomst- en vertrektijden van de vluchten die vanuit Australië via Dubai naar Londen vliegen. Een zandstorm in de Emiraten of een paar rondjes boven de Noordzee omdat het Britse luchtruim te druk is en de vlucht loopt al vertraging op die niet meer in te halen is. Ook zou Qantas krap in vliegtuigen zitten, waardoor een technisch defect moeilijk op te vangen is.

    • Melle Garschagen