KRO-NCRV beraadt zich op positie Fons de Poel na ‘snotneus’

Omroep KRO-NCRV beraadt zich dit weekend op de positie van presentator Fons de Poel. Dit nadat hij Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) in een uitzending van Brandpunt een “snotneus” heeft genoemd.

Presentator Fons de Poel.
Presentator Fons de Poel. ANP / Freek van Asperen

Omroep KRO-NCRV beraadt zich dit weekend op de positie van presentator Fons de Poel. Dit omdat er twijfel is ontstaan over zijn integriteit door commerciële nevenactiviteiten.

De Poel is onder vuur komen te liggen nadat hij Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) in een uitzending van Brandpunt een “snotneus” heeft genoemd.

Aan het eind van de uitzending, afgelopen dinsdag, begint De Poel over ABN Amro. Hij spreekt over “die arme commissaris” Van Slingelandt die “zo hooghartig” werd toegesproken door Jesse Klaver. Dan ziet de kijker Klaver tijdens de hoorzitting in de Kamer over de bonussen bij ABN Amro. De Poel komt weer in beeld:

“Snotneus! Dit was Brandpunt, goedenavond.”

De Poel leek zo het weinig populaire bonusbeleid te verdedigen van ABN, de bank waarvoor hij in 2013 onder meer een grote talkshow presenteerde over de Miljoenennota. Eerder dit jaar kwam hij ook al in het nieuws door commerciële opdrachten die zouden conflicteren met zijn baan als journalist bij Brandpunt.

De KRO-NCRV stelt dat de journalistieke integriteit van De Poel in het geding is gekomen. Dit weekend gaat de omroep in gesprek met De Poel over zijn nevenactiviteiten, zegt hoofdredacteur Leo Feijen in een verklaring.

“De uitkomst van dat gesprek is leidend voor het vervolg van zijn werkzaamheden bij de KRO-NCRV.”

Lees in NRC Handelsblad ‘Hoe onafhankelijk is Fons de Poel?’ (€)