Horlogemarkt

Justitie verdenkt juwelier Schaap en Citroen van fraude

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het Openbaar Ministerie verdenkt juwelierszaak Schaap en Citroen, een leidinggevende van het bedrijf en een Amsterdamse horlogehandelaar van belastingfraude met exclusieve horloges. Dit bevestigen betrokkenen aan NRC. Schaap en Citroen heeft vestigingen in acht steden.

De Belastingdienst onderzoekt de juwelier sinds 2013. In de zomer van 2014 viel de FIOD eerst bij de handelaar binnen en nam diezelfde middag de administratie van Schaap en Citroen op het hoofdkantoor mee.

De handelaar is een klant van de juwelier. “Op papier deden zij lijken alsof de horloges werden doorverkocht aan ondernemingen in andere Europese landen”, zegt een woordvoerder van het Functioneel Parket die de naam van het bedrijf niet wil noemen. Bij uitvoer naar deze landen kan een bedrijf btw terugvorderen. Het OM onderzoekt nu of dit terecht is gedaan. Ook zou Schaap en Citroen contante betalingen van horloges te laat hebben gemeld. Het OM:

“Het vermoeden is dat de juweliersketen dit opzettelijk te laat deed. De horloges zijn vermoedelijk door de handelaar verkocht op de zwarte markt.”

‘Schaap en Citroen te goeder trouw’

In een reactie zegt het bedrijf:

“Het OM onderzoekt de verkoop van horloges waarbij een Nederlandse tussenhandelaar betrokken was. Schaap en Citroen heeft in dezen volgens haar interne procedures gehandeld en is te goeder trouw. Het onderzoek is nog niet afgerond. Daarom worden daarover voorlopig geen externe mededelingen gedaan.”

In 2010 kwam de juwelierszaak met het OM tot een schikking, nadat het grote betalingen in contanten meermaals niet had gemeld.

Lees morgen in NRC Weekend meer over de omstreden horlogehandel.