Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Journalist klust bij voor ABN Amro en noemt criticus bank een ‘snotneus’

Fons de Poel presenteerde de talkshow van ABN AMRO.
Fons de Poel presenteerde de talkshow van ABN AMRO. Foto Screenshot Yune Video

Snotneus? Zei hij nou snotneus? Het was een opmerkelijk slot dinsdag van de actualiteitenrubriek Brandpunt (KRO- NCRV). Aan het eind van de uitzending begint presentator Fons de Poel over ABN Amro. Hij spreekt over “die arme commissaris” Van Slingelandt die “zo hooghartig” werd toegesproken door Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks, 28). Dan ziet de kijker Klaver tijdens de hoorzitting in de Kamer over de bonussen bij ABN Amro. De Poel komt weer in beeld: “Snotneus! Dit was Brandpunt, goedenavond.”

De uitzending is niet meer beschikbaar op NPO Uitzending Gemist, maar dankzij VARA-website Joop.nl staat nog wel een fragment op YouTube:

Letterlijk:

“Inmiddels bereidt ABN Amro zich voor op een beursgang, vermoedelijk nog dit jaar. We weten niet precies hoe de sfeer daar is, bijvoorbeeld bij die arme commissaris Van Slingelandt die deze week zo hooghartig werd toegesproken door het GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver, die deed alsof de man als een melaatse was neergedaald vanaf een [zucht] andere planeet. [Clip Tweede Kamer] Snotneus! Dit was Brandpunt, goedenavond.”

Ironisch bedoeld

Zo zet de presentator, die zelf regelmatig bijklust voor ABN Amro, de politicus op weinig subtiele wijze weg. “Het was ironisch bedoeld”, zegt Leo Fijen, hoofdredacteur van KRO-NCRV:

“Het is een stijlmiddel dat de presentator van Brandpunt vaker gebruikt. Maar dat mag nooit ten koste gaan van mensen. Dat betreur ik.”

Belangenverstrengeling?

De Poel leek dinsdag het weinig populaire bonusbeleid te verdedigen van de bank waarvoor hij in 2013 onder meer een grote talkshow presenteerde over de Miljoenennota. Belangenverstrengeling? “Het is nooit goed dat je de schijn tegen hebt”, zegt Fijen. “De integriteit mag niet in het geding zijn.”

Talkshow van Fons de Poel, vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam, voor ABN Amro:

ABN AMRO | talkshow from Yune websites on Vimeo.

En ‘The Making Of…’ van diezelfde talkshow met onder meer de meer de volgende quote van ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm: “Ik sidder voor Fons de Poel.” (hard gelach op de achtergrond) “Het wordt vast leuk.” En de verantwoordelijke marketeer bij ABN Amro, over De Poel: “Ik vond hem héérlijk.”

‘The Making Of…’

ABN AMRO | talkshow | making-of from Yune websites on Vimeo.

‘Er zijn nuances’

Maar mag iemand die bijklust voor ABN Amro een tv-item presenteren over dezelfde bank? “Mijn eerste reactie is nee”, zegt Fijen:

“Maar er zijn nuances, er is een grijs gebied. Daarover zijn wij nu het gesprek aan het voeren.”

Nog steeds? De Poel kwam eind januari ook al in het nieuws over commerciële opdrachten, onder meer voor Rabobank, die zouden kunnen conflicteren met zijn werk voor Brandpunt. “Wij zetten de discussie nu in verhevigde mate voort”, zegt Fijen:

“Wij leven in een tijd dat er wantrouwen is naar alle instituties: politiek, banken, kerken, pers. Journalisten leggen sterker het vergrootglas op die instellingen. Dan moet je zelf ook transparanter zijn.”

Openbaar maken

In januari beloofde KRO-NCRV dat de omroep nevenfuncties en commerciële opdrachtgevers van onder andere Fons de Poel openbaar zou maken. Er zou een register komen op de site. Daar wordt nog aan gewerkt, aldus Fijen.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Hoe onafhankelijk is Fons de Poel?’(€)