Fons de Poel klust ook voor ABN Amro

De Poel is het gezicht van Brandpunt.
De Poel is het gezicht van Brandpunt.

Het was een opmerkelijk slot dinsdag van de actualiteitenrubriek Brandpunt (KRO-NCRV). Aan het eind van de uitzending begint presentator Fons de Poel over ABN Amro. Hij spreekt over „die arme commissaris” Van Slingelandt die „zo hooghartig” werd toegesproken door Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks, 28). Dan ziet de kijker Klaver tijdens de hoorzitting in de Kamer over de bonussen bij ABN Amro. De Poel komt weer in beeld: „Snotneus! Dit was Brandpunt, goedenavond.”

Zo zet de presentator, die zelf regelmatig bijklust voor ABN Amro, de politicus op weinig subtiele wijze weg. „Het was ironisch bedoeld”, zegt Leo Fijen, hoofdredacteur van KRO-NCRV. „Het is een stijlmiddel dat de presentator van Brandpunt vaker gebruikt. Maar dat mag nooit ten koste gaan van mensen. Dat betreur ik.”

De Poel leek dinsdag het weinig populaire bonusbeleid te verdedigen van de bank waarvoor hij in 2013 onder meer een grote talkshow presenteerde over de Miljoenennota. Belangenverstrengeling? „Het is nooit goed dat je de schijn tegen hebt”, zegt Fijen. „De integriteit mag niet in het geding zijn.”

Mag iemand die bijklust voor ABN Amro een tv-item presenteren over dezelfde bank? „Mijn eerste reactie is nee”, zegt Fijen. „Maar er zijn nuances, er is een grijs gebied. Daarover zijn wij nu het gesprek aan het voeren.”

Nog steeds? De Poel kwam eind januari ook al in het nieuws over commerciële opdrachten, onder meer voor Rabobank, die zouden kunnen conflicteren met zijn werk voor Brandpunt. „Wij zetten de discussie nu in verhevigde mate voort”, zegt Fijen. „Wij leven in een tijd dat er wantrouwen is naar alle instituties: politiek, banken, kerken, pers. Journalisten leggen sterker het vergrootglas op die instellingen. Dan moet je zelf ook transparanter zijn.”

    • Jan Benjamin