Injectienaalden van Terumo mogen weer gebruikt worden

Een injectienaald. Foto ANP/Koen Suyk

De injectienaalden van het merk Terumo kunnen weer gebruikt worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het negatieve advies voor twee typen spuiten ingetrokken. Dat advies gaf de inspectie drie weken geleden nadat bekend werd dat de naalden onbedoeld expoxylijm konden lekken.

Onderzoek van het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft echter aangetoond dat in minder dan 1 procent van de onderzochte naalden van Terumo lijm is gevonden. Dat percentage is hetzelfde bij injectienaalden van andere fabrikanten. Wel werden in alle typen spuiten naast lijm ook plastic deeltjes aangetroffen. In totaal zijn er zo’n 5.000 naalden onderzocht.

Het RIVM gaat nu onderzoeken wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn van de lijmresten als die in de bloedbaan terecht komen. Daarover hoopt het instituut binnen twee weken uitslag te kunnen geven. Terumo, een van oorsprong Japans bedrijf dat gespecialiseerd is in het fabriceren van medische apparatuur, had uit voorzorg alle naalden van de markt gehaald en gezegd maatregelen te nemen om het mankement te verhelpen.

    • Sam de Voogt