Hoe word je een auteur met publiek?

None

Esther Gerritsen, de auteur van het Boekenweekgeschenk 2016, moest in DWDD aan Matthijs van Nieuwkerk beloven dat ze tijdens het Boekenbal ‘wat leuks’ zou gaan doen. Dimitri Verhulst die een duet met Willeke Alberti zong was immers een groot succes. ‘Hè, nee’, onderbrak Van Dis Van Nieuwkerk en Gerritsen, ‘je moet er geen clownsact van maken, schrijf gewoon een goed boek.’

De tijden van gewoon een goed boek schrijven zijn voorbij, aldus Francis Plug in zijn boek How To Be A Public Author. Om auteurs die een beetje schuw zijn te helpen, schreef hij een ‘know-how necessary for survival as a public author’ – een soort antropologische studie van een dronken groupie naar optredens van auteurs die ooit de Booker Prize wonnen. Geïnspireerd door deze survivalgids, een cursus ‘hoe word ik een publiekslieveling’.

1. Luister aandachtig naar de verhalen van mensen bij signeersessies, doe alsof het je iets interesseert.

2. Wanneer je bang bent dat er weinig publiek komt en wil je wat meer gezichtsbekendheid: vraag de organisatie een opblaaspop die jou moet voorstellen voor de ingang te plaatsen.

3. Hou je lichaamstaal neutraal. Als voorbeeld haalt Francis Plug Hilary Mantel aan. Uit niets blijkt, zelfs geen strak getrokken mondje, dat ze het irritant vindt dat niemand iets over de romans vraagt, maar alleen met historische weetjes aan komt zetten.

4. Wanneer het gesprek saai dreigt te worden, vertel dan een anekdote over je grootouders. Julian Barnes had succes met een verhaal over zijn opa die zijn kippen de nek omdraaide. Mocht dat niet genoeg zijn, zing een lied en strooi wat confetti over je heen.

5. Wanneer een dronken groupie het podium opstormt, zeg dan wijze woorden als: ‘Het is de vernedering die ons menselijk maakt’.

6. Neem (indien van toepassing) een witte ringbaard, dan lijkt het alsof je constant in de wolken bent.

    • Toef Jaeger