Het nieuwe Nederlandse turntalent heet Eythora Thorsdottir

Bij het EK turnen in Montpellier is een Nederlands-IJslandse turnster van 16 opvallend goed. Vandaag staat ze in de finale meerkamp. Wie is Eythora Torsdottir?

Eythora Thorsdottir in actie op de vloer tijdens het EK turnen in Montpellier. Foto ANP
Eythora Thorsdottir in actie op de vloer tijdens het EK turnen in Montpellier. Foto ANP

Patrick Kiens trekt zijn wenkbrauwen op, denkt even na en houdt dan wijselijk zijn mond. De vraag of Eythora Thorsdottir een uitzonderlijk, maar dan ook echt uitzonderlijk turntalent is, wil haar coach niet beantwoorden. „Ik waag me niet aan voorspellingen. Ze is nog jong en pubert. Het kan alle kanten op.”

De realiteit is dat Eythora Thorsdottir woensdag in het Zuid-Franse Montpellier een spetterend debuut op het EK maakte. Een turnster van zestien jaar, die zich als nummer zeven én beste Nederlandse tussen de gevestigde orde dringt en zich ook nog eens volwassen presenteert, wekt hoge verwachtingen. Zo werkt dat nu eenmaal.

Des te meer reden voor terughoudendheid, vindt haar coach. Turnsters van zestien zijn o zo kwetsbaar. Die moet je nog onbevangen laten sporten en vooral geen druk opleggen, een valkuil van topsport. Kriens: „Eythora is leergierig en werkt ongelooflijk hard. Daar komt vanzelf iets uit. Maar wat? Daar doe ik geen uitspraken over.”

Het kan ook zo over zijn, weet hij uit ervaring. Het heeft er vorig jaar om gespannen of de dochter van IJslandse ouders wel zou doorgaan met turnen. Ze kampte met een zware rugblessure, die haar een jaar aan de kant heeft gehouden. Het vervelende voor de turnster was: de behandelende artsen stonden aanvankelijk voor een raadsel.

Op dat moment heeft Eythora Thorsdottir sterk getwijfeld of ze met turnen moest doorgaan. Uiteindelijk is het goed gekomen en kon ze haar talenten verder ontwikkelen. Met als voorlopig hoogtepunt een entree op seniorenniveau waar de internationale pers lovend over berichtte. Ze heeft zichzelf op de kaart gezet.

Ik eet alleen geen stamppot

Haar afkomst draagt daaraan bij. Want een Nederlandse sportvrouw met een IJslandse naam valt op. Eythora Thorsdottir leeft in twee werelden. Thuis gaat het leven op z’n IJslands, praat ze IJslands, eet ze IJslands, maar daarbuiten gedraagt ze zich als een Nederlandse aan wie aan taal noch uiterlijk iets IJslands is te ontdekken. Ze heeft zowel een Nederlands als IJslands paspoort en voelt zich met beide culturen verbonden. „Ik eet alleen geen stampot.”

En ja, ze heeft nog even overwogen voor IJsland uit te komen. Dat zou voor haar ambities de makkelijkste weg zijn. Op grond van haar huidige niveau zou ze bijvoorbeeld vrijwel verzekerd zijn van deelname aan de Olympische Spelen. Dat is als Nederlandse turnster allerminst gegarandeerd. „Maar ik ben geen type dat voor de makkelijkste weg kiest”, zegt ze. „Als ik voor IJsland had gekozen, zou dat de keuze voor een lager niveau zijn geweest. Dat past niet bij me. Ik wil juist steeds beter worden.”

Die instelling is Eythora Thorsdottir ten voeten uit, meent haar trainer. Kiens: „Wedstrijden bereidt ze consciëntieus voor. Ze laat zowel in als buiten de zaal weinig liggen. Eythora is een turnster met een absolute topsportmentaliteit. En ze is niet alleen goed in turnen, hè. Ze kan ook goed zingen en dansen. Daar wil ze ook verder mee door performning arts te gaan studeren. Dat sluit aan bij mijn beleving, want ik heb die opleiding ook gevolgd. Ik zie turnen eigenlijk meer als show dan als sport.”

Kiens’ showy aanpak staat vooralsnog garant voor klinkende sportprestaties. Want voorafgaand aan het opvallende EK-debuut heeft Eythora Thorsdottir met haar vloeroefening al een wereldbekerwedstrijd in Ljubljana gewonnen. Zo vanuit het niets, boem, een grote wedstrijd winnen, ook dat is helemaal Eythora Thorsdottir. Het sluit aan bij haar grenzeloze ambitie.

Om beurten pendelende ouders

Daarin wordt ze voluit gesteund door haar ouders, die vanwege haar moeders werk bij een IJslands containervervoersbedrijf in de Rotterdamse haven naar Nederland zijn gekomen. Beiden rijden bij toerbeurt dagelijks vanuit woonplaats Poortugaal naar Hoofddorp, om hun dochter bij Kiens te laten trainen.

Weer die moeilijke weg. Want Eythora Thorsdottir had ook bij haar vorige club kunnen blijven, Pro Patria in Zoetermeer. Maar toen Kiens onlangs een overgang verkoos naar de Hoofddorpse club PAX was het voor haar geen optie om te blijven. Ze volgde Kiens, ongeacht de consequenties. „Ik heb haar niet gevraagd, het was volledig haar keuze”, zegt Kiens. En met een bewonderende knipoog: „Je zou de ouders nu haar logistieke medewerkers kunnen noemen.”

Inspanningen die woensdag in het zonnige Montpellier werden beloond met een finaleplaats in de meerkamp. Graag had Eythora Thorsdottir ook een toestelfinale gehaald, maar dat ging met een negende plaats op vloer net mis. Ze is eerste reserve.