Het drama van hardlopen (maar dan leuk)

Wie geprobeerd heeft van de bank af te komen en te gaan sporten, snapt Alexandra Heminsley. Het is afzien. En grappig.

None

Nee, dit is geen Evy Gruyaert, de schone Vlaamse presentatrice die een digitale hardloopcursus insprak en sindsdien door een sportmarketingbureau wordt gepusht als de goeroe van de beginnende hardloopster. Alexandra Heminsley ziet er niet altijd stralend uit, huilt vaak van ellende en heeft het onbeschaamd over haar grote tieten die achtjes (niet: zachtjes) draaien als ze rent. Alexandra is echt. En ze is echt grappig.

Running like a girl is haar verslag van de pogingen om van de bank af te komen. De sportschool en yoga heeft ze al geprobeerd. De meesten die dat ook wel eens hebben geprobeerd weten met welk resultaat. Ze koestert hoge verwachtingen van hardlopen maar struikelt nogal eens over praktische hindernissen zoals: wat trek je in vredesnaam aan?

Alexandra Heminsley, een Engelse journaliste van „ergens in de dertig” begint monter: „Wat heb je aan een nieuwe hobby als je er niet voor kunt shoppen?” Om in de winkel voorgehouden te krijgen: „Als je loopschoenen wilt kopen, moet je eerst opgemeten worden en dat doen we alleen op afspraak en we zitten voor de komende weken vol.”

„Maakt niet uit, ik weet wat voor maat ik heb.”

„Zo werkt het niet.” Hij keek me al niet eens meer aan. Ik begon te zweten. Ik voelde een veelzeggende donkere plek ontstaan op de rug van mijn T-shirt. Ik begon er als een bezetene aan te trekken.

„Hoe werkt het dan wel? Ik weet wat voor schoenmaat ik heb en ik moet schoenen hebben.” Dit gastje kreeg mij er niet onder. Ik had geld op zak en ik was vastbesloten om het uit te geven.

„Nou, je moet eerst lopen op onze &$&@$-machine en dan moeten we kijken hoe je loopt en alle gegevens analyseren en dan @!$% en als je proneert, dan pfftng.”

Alexandra betreedt de wereld van de Shock Absorber (de sportbeha, een openbaring), vaseline (die moet daar in klodders onder) en vochtafvoerende stof (veel meer dan alleen walgelijk glad spul). Lotgenotenjournalistiek? Net als je je als lezer begint te af te vragen of je er ook nog wat aan hebt, komt ze in de tweede helft van haar boek met praktische tips. Inclusief welke nagellak en eyeliner ze gebruikt, want je wil wel een beetje goed voor de dag komen tijdens de marathon. Alexandra Heminsley heeft er inmiddels vijf gelopen. Dus ja, ze weet waarover ze het heeft. Ze vertelt het gewoon leuker.

    • Hans Nijenhuis