A’dam krijgt boete om ongeluk

De gemeente Amsterdam moet een boete van 15.000 euro betalen omdat zij aansprakelijk is voor een dodelijk ongeval, aldus het Openbaar Ministerie vandaag. In mei 2013 reed een snorfiets tegen een slecht zichtbaar paaltje op de niet goed verlichte Veemkade. Een vrouw van 32 die daarbij ernstig hoofdletsel opliep, overleed twee weken later in het ziekenhuis. Haar 41-jarige man raakte bij het ongeluk eveneens zwaargewond.

Buurtbewoners hadden meermalen bij de gemeente geklaagd over de gevaarlijke verkeerssituatie. De gemeente heeft de inrichting van de kade inmiddels gewijzigd om verdere ongevallen te voorkomen. De gemeente heeft haar aansprakelijkheid erkend. Volgens het Openbaar Ministerie is voldoende bewijs verzameld om Amsterdam te kunnen vervolgen voor dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Het ziet echter af van een proces en laat het bij de boete. (ANP)