Opinie

    • Peter Vandermeersch

Gespreksstof: de week waarin we doorsloegen

Afgelopen woensdag publiceerde NRC het dagboek van wijkverpleegkundige Caroline Smeets. Ze fietst naar cliënten in Zuid-Beijerland en voor het buitengebied gebruikt ze de auto.
Afgelopen woensdag publiceerde NRC het dagboek van wijkverpleegkundige Caroline Smeets. Ze fietst naar cliënten in Zuid-Beijerland en voor het buitengebied gebruikt ze de auto. Foto NRC / Rien Zilvold

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

‘We zijn doorgeslagen’. Dat schreef collega Arjen van Veelen vandaag in een stuk dat de voorpagina van nrc.next haalde. Hij beschouwde in dat stuk een weekje ‘haten op sociale media’. Van een rel bij het blad Viva over ’10 redenen om een donkere man te daten’ tot haat tegen PVV’ers die bootvluchtelingen doodwensen. Je schrikt van zoveel verbaal geweld.

Tegenover dat geschreeuw op de sociale media plaats ik graag het echte leven. Ik las met respect en bewondering het dagboek van wijkverpleegkundige Caroline Smeets. Terwijl ze achter haar pc zat te lunchen vertelde ze aan collega Anne Vegterlo dat ze ‘soms het gevoel heeft dat ik meer met wiskunde bezig ben dan met zorg’.

Een totaal ander dossier. Is Google te voortrekkerig, te gesloten, te dwingend en te machtig? Dat onderzoekt de Europese Commissie de volgende jaren. Collega’s Carola Houtekamer en Wouter van Noort zetten de zeven hoofdzonden van Google op een rijtje. Een lijstje dat jarenlang van pas kan komen.

Waar je de volgende jaren ook steeds meer over zou kunnen horen: de outsourcing van de oorlog. In de Eerste Wereldoorlog waren bijna 100 procent van de Amerikaanse soldaten reguliere troepen. In de recente oorlogen in de Balkan, Afghanistan en Irak is dat getal gedaald tot de helft of minder. Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef een verhaal over het bedrijf Blackwater, waarvan de huurlingen dachten boven de wet te staan.

De oorlog brengt me bij Syrië en bij de vraag die wetenschapredacteur Dirk Vlasblom probeerde te beantwoorden: hoe islamitisch is IS eigenlijk? Moslimgeleerden en arabisten zien in elk geval de Koraninterpretatie van de aanhangers van IS als ‘selectief winkelen’.

Over totaal andere moslims dichter bij huis. Sheila Kamerman en Christiaan Pelgrim trokken naar de Haagse Schilderswijk en kwamen terug met een prachtige reportage over integratie in Nederland. ‘Moslims móeten meedoen in de samenleving. Maar ze mógen dat niet als moslim. Hoe Nederlands moet je eigenlijk worden om mee te tellen?’

Over naar de kunst en de literatuur. Het interview van de week is dat met Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam en een van invloedrijkste personen in de internationale kunstwereld . ‘Ik ben onder de indruk van de liefde van de Amsterdammers voor hun museum’, vertelt ze aan collega Jannetje Koelewijn in de NRC DeLUXE van morgen, waarvan ze de gastredacteur mocht zijn. ‘Het voelt voor hen echt als hún museum, hún kunstcollectie’. Ze maakte van óns magazine in elk geval háár museum.

Ons vrijdagse Boekenkatern zoomt deze week dan weer in op de romans van de Franse Nobelprijswinnaar Patrick Modiano. ‘Voor je het weet kan je niet meer zonder zijn boeken’, schrijft boekenredacteur Arjen Fortuin. Recensente Margot Dijkgraaf geeft vijf sterren aan zijn laatste boek, Om niet te verdwalen. ‘Een schitterende, schrijnende Modiano met een onvergetelijke laatste zin’.

En tot slot: we dronken deze week prosecco op de redactie. Want we vierden de Tegel, een gezaghebbende journalistieke prijs, die onze collega’s Jeroen Wester en Joep Dohmen wonnen voor hun werk over de misstanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit NZA. Hier kunt u het hele dossier lezen.