Gesprek Voortman en Van Miltenburg later verder

Anouchka van Miltenburg stond eerder samen met GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks de pers te woord.
Anouchka van Miltenburg stond eerder samen met GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks de pers te woord. Foto ANP / Martijn Beekman

Het gesprek tussen Tweede Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is vrijdagochtend na ruim anderhalf uur afgebroken. Het gesprek gaat later verder, aldus het Kamerlid van GroenLinks.

Voortman wil opheldering over de affaire rond de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Voortman werd er toen ten onrechte van verdacht dat zij namen van kandidaten had gelekt naar de media. Het Kamerlid heeft nog steeds vragen over wat toen is gebeurd, onder meer hoe haar naam bij De Telegraaf is beland.

Derde gesprek

Het gesprek is heel open, aldus Voortman. Maar het moet ook heel precies gebeuren en daarom duurt het volgens haar zo lang. Ze wil onder meer nog antwoord op de vraag hoe haar naam bij De Telegraaf terechtkwam. Het was het derde gesprek al tussen beide personen.

Wankel optreden Van Miltenburg

Het voortslepen van de kwestie-Voortman gaat intussen allang niet alleen meer om de zaak zelf, maar des te meer om het wankele optreden van Kamervoorzitter Van Miltenburg. Het is bepaald niet de eerste keer dat haar functioneren ter discussie staat (zie de tijdlijn hieronder). Van Miltenburgs positie is zo verzwakt dat ook in haar eigen VVD-fractie wordt gezegd dat zij is gewogen en te licht bevonden, schreef onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus woensdag in NRC. Maar dat alleen zijzelf een einde aan haar lijden kan maken.

TIJDLIJN

Bekijk hieronder de tijdlijn van affaires rond Van Miltenburg (gemaakt in samenwerking met politiek redacteur Emilie van Outeren):

Lees ook:

- Uit NRC Handelsblad: Cruciale vragen onbeantwoord (€)
- Uit NRC Handelsblad: ‘Geduld is op’ met Van Miltenburg als Kamervoorzitter (€)

- Op NRC.nl: ‘Blijft Van Miltenburg Kamervoorzitter? De zaak-Voortman tot nu toe’

    • Maarten Back