Flying carpet van kunstgras

De gemeente Rotterdam geeft regelmatig subsidie aan nieuwe projecten. NRC toetst de plannen op hun doelmatigheid. Vandaag: 12.000 euro voor de huur van het Flying Grass Carpet, een gigantisch Perzisch tapijt van kunstgras dat in tot juni op het Grote Kerkplein ligt.

None

1 Wat is het plan

De gemeente wil dat Rotterdammers vaker naar het Grote Kerkplein gaan om het uit haar isolement te halen, zegt Nadine Roos van het Rotterdamse ontwerpbureau Hunk Design dat het Flying Grass Carpet ontwierp. Daarom legde ze het tapijt er neer: een kleed van 25 bij 36 meter van kunstgras. Het Grote Kerkplein ligt wat verscholen tussen winkelstraten de Meent en de Hoogstraat. Nu is het vooral een trekpleister voor toeristen die de Laurenskerk en het beeld van de Rotterdamse wijsgeer Erasmus willen zien.

2 Wat kost het plan?

De huur van het tapijt bedraagt 4.000 euro per maand. De gemeente huurt het van april tot en met juni: drie maanden dus. Dat kost 12.000 euro in totaal. Van die opbrengst moet Roos de vergunningen betalen om het tapijt neer te leggen. Ook betaalt ze de eventuele schade aan het kleed ervan waarvan de totale productie bij aanvang 90.000 euro gekost heeft. De verzekering dekt die in de meeste gevallen niet. Soms heeft Roos onverwacht hoge kosten tijdens een project zoals toen het tapijt in Sjanghai lag en de kosten voor vervoer duizenden euro’s hoger uitpakten dat ze ingecalculeerd had. Die gaan dan af van de totale omzet die ze maakt met het tapijt, dat de designtop-10 van CNN haalde en al in vele steden overal ter wereld te zien was.

Verder moet ze huur betalen van een loods waar ze het tapijt in opslaat. En gedurende twee dagen had ze zes mensen nodig om het tapijt op het Grote Kerkplein neer te leggen en vast te spijkeren. De gele, rode en witte geometrische figuren moeten precies op elkaar aansluiten. „Elke keer weer veel geduw en getrek”, zegt Roos. Daarna laat ze het om de week schoonborstelen.

3 Wat levert het plan op?

De bedoeling is dat bewoners en ondernemers het tapijt gaan gebruiken, zegt gemeentewoordvoerder Hanneke Burggraaff. Maar waarvoor eigenlijk? Bewoners zouden er volgens de woordvoerder kunnen gaan picknicken. Maar nergens op het plein is een stalletje waar je wat te eten kunt kopen.

4 Het oordeel

Het plan van de gemeente om Rotterdammers naar het Grote Kerkplein te lokken door het Flying Grass Carpet er neer te leggen, lijkt vooralsnog weinig kansrijk. Zelfs afgelopen zondag, toen de zon volop scheen, de marathon van Rotterdam gelopen werd en het centrum afgeladen was met winkelend publiek, liepen er maar een paar mensen rond. Dat is jammer. Want ondertussen heeft de gemeente wel een bedrag van 12.000 euro neergeteld voor dat tapijt. Terwijl slechts een enkele bezoeker het ziet.

Verplaats het tapijt daarom zo snel mogelijk naar een druk bezochte plaats in de stad, zoals het Schouwburgplein. Daar lag het in 2008 ook. „Een succes”, volgens de gemeentewoordvoerder. Logisch, want dat is een punt waar veel mensen komen om uit te gaan. Ook staan daar kraampjes om te snacken. Andere optie is het plein voor Centraal Station. Daar komen elke dag duizenden reizigers langs. Die willen vast van dit Rotterdamse designdiamantje genieten.

Oordeel: Verplaats het Flying Grass Carpet naar een druk plein. Anders is die 12.000 euro weggegooid geld.

    • Lucette Mascini