Another Year

Canvas, 20.40-22.50u.

(Mike Leigh, 2010). Filmliefhebbers komen eigenlijk alleen nog op vrijdag en zaterdag aan hun trekken. Door de week herhalen alle omroepen een steeds kleiner wordend corpus commerciële films die iedereen al meermalen gezien heeft. Waarom niet meer variatie en nieuwe titels? Vanavond zijn er meerdere sterke filmhuisfilms te zien (zie hiernaast). Maar de beste film op tv vanavond is Another Year van Mike Leigh (Mr. Turner). Het emotioneel stabiele echtpaar Tom en Gerri vormt het middelpunt waar labielere figuren omheen fladderen die steun zoeken bij de geologisch ingenieur en maatschappelijk werkster. In uit het leven gegrepen vignetten volgen we de sappelaars gedurende vier seizoenen: Toms eenzame vriend Ken, Toms broer, een kersverse weduwnaar, en de manische Mary, een collega van Gerri. Zij wordt gespeeld door een geweldig acterende Lesley Manville. Ze is single en diep ongelukkig maar verbergt dit achter zelfbedrog, wensdenken en veel witte wijn. Eerst lijkt ze een karikatuur, maar Manville geeft haar een diepte mee die langzaam prijsgegeven wordt. Another Year eindigt met een lang aangehouden close-up van haar die nog lang op het netvlies brandt.

André Waardenburg