Eredivisie: Excelsior verspeelt voorsprong in blessuretijd

Terwijl spelers van Cambuur de late gelijkmaker vieren baalt Adil Auassar van Excelsior. Foto ANP

De Eredivisiewedstrijd tussen Cambuur Leeuwarden en Excelsior is geëindigd in een gelijkspel. De Rotterdammers hadden in Friesland lange tijd uitzicht op drie punten na een doelpunt uit een fijne counter, maar in blessuretijd wisten de Friezen alsnog langszij te komen.

Met het gelijkspel verspeelt Excelsior twee belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. De Rotterdamse voetbalclub staat nu veertiende met 31 punten uit evenveel wedstrijden. Dat is maar vier punten boven NAC Breda, dat zestiende staat. De nummers 16 en 17 van de ranglijst moeten in degradatiewedstrijden met clubs uit de Eerste Divisie gaat uitmaken wie volgend jaar in de hoogste voetbalcompetitie mag uitkomen.

Kans op Europees toetje

Cambuur Leeuwarden blijft achtste, en ziet de zevende plek die recht geeft op Europees voetbal uit zicht verdwijnen. Toch maken de Friezen nog kans op dat toetje van de competitie, want als PEC Zwolle - nu de nummer zeven - de beker wint kwalificeren zij zich automatisch voor de voorrondes van de Europa League. De play-offplek gaat dan naar Cambuur, maar dat moet daarvoor de komende wedstrijden dan wel FC Groningen, Willem II en FC Twente achter zich zien te houden.

Een blunder aan de kant van de Rotterdammers ging vooraf aan de late gelijkmaker. Keeper Gino Coutinho wist in de 93e minuut in eerste instantie nog een schot van de Nigeriaan Bartholomew Ogbeche te keren, maar toen vervolgens drie verdedigers aarzelden om de bal weg te schieten kon Ogbeche alsnog scoren. Excelsior was op voorsprong gekomen in de 53e minuut door een goal van Adil Auassar.

    • Sam de Voogt