Een orkaan Isis noemen? Dat is niet zo gepast meer

“Van Isis wordt verwacht dat ze veel schade aan zal richten aan gebouwen.” Twee jaar geleden had niemand raar opgekeken als er een orkaan Isis zou heten. Maar een zin als deze klinkt sinds de opmars van de terreurbeweging met ISIS als een van haar afkortingen toch wel erg cru. Daarom is de naam, die in 2016 weer langs zou komen, geschrapt.

Satellietbeelden van orkaan Ivan in 2004. Foto EPA

“Isis komt morgen aan land.” “Van Isis wordt verwacht dat ze veel schade aan zal richten aan gebouwen.” “Mensen worden vanwege Isis uit voorzorg geëvacueerd.”

Twee jaar geleden had niemand raar opgekeken als er een orkaan Isis zou heten. Isis, naar de Egyptische godin, prima. Maar zinnen als eerdergenoemde klinken sinds de opmars van de terreurbeweging met ISIS als een van haar afkortingen toch wel erg cru. Daarom heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties volgens persbureau Reuters besloten de naam van de officiële lijst te schrappen. Dus zal Ivette al dan niet schade aanrichten volgend jaar.

Islamitische Staat (IS) is sinds vorig jaar bezig met een opmars in Irak en Syrië en heeft inmiddels grote delen van beide landen in handen en heeft een spoor van verwoesting achtergelaten. Een verzoek vanuit het regionale centrum van de WMO werd vandaag goedgekeurd door het orkaancomité van de organisatie, die op Costa Rica bijeen is.

Hoe zit dat met die namen?

Orkanen en tropische cyclonen zijn vaak tegelijkertijd actief. Vroeger werd er gebruikgemaakt van lengte- en breedtegraden in de communicatie over hevige stormen, maar dat zorgde nogal eens voor verwarring. Korte, opvallende namen zorgen voor minder fouten en maken communicatie een stuk handiger.

De WMO heeft een lijst met namen opgesteld die aan tropische stormen en orkanen gegeven kunnen worden wanneer ze ontdekt worden. Tot 1978 waren dat alleen maar namen van vrouwen, sindsdien ook van mannen. Elk zevende jaar begint de lijst weer van vooraf aan.

Een uitlegvideo:

Meer over de namen op de site van het Amerikaanse National Hurricane Center.

Hoe worden namen geschrapt?

Maar er kunnen namen van de lijst gehaald worden en vervangen worden door andere, zoals vandaag op de jaarlijkse WMO-bijeenkomst is besloten. De vuistregel is: heeft een eerdere storm met die naam dusdanig veel schade aangericht en aan dusdanig veel mensen het leven gekost dat het ongevoelig zou zijn een nieuwe storm ook zo te noemen, dan wordt hij van de lijst geschrapt. Neem bekende voorbeelden als Katrina, de orkaan die aan bijna 2.000 mensen het leven kostte in 2005, vooral in het verwoeste New Orleans. Of Sandy, de orkaan die in 2012 zoveel schade aanrichtte aan de oostkust van de VS.

Isis is een apart geval. In 1998 was er al eens een orkaan die zo heette. Die kwam aan land in Baja California in Mexico. Honderden huizen werden verwoest en veertien mensen kwamen door direct toedoen van de storm om het leven. Maar de naam is daarna niet geschrapt. Daar was een terreurbeweging met die naam als afkorting voor nodig. Een bijzonder geval. Maar er kunnen verzoeken ingediend worden om van de naam af te zien.

Dat gebeurde vandaag in Costa Rica ook met de naam Odile. Mexico had gevraagd of die naam, die voor gebruik in 2020 gepland strond, niet vervangen kon worden, omdat Odile vorig jaar september schade aanrichtte in Baja California. Die storm voldeed niet per se aan de vuistregel van de WMO, maar het verzoek werd goedgekeurd. Odile heet in 2020 Odalys.

Waarom schrappen ze namen?

Opeens dezelfde naam als extremisten

De afkorting Isis heeft mensen het afgelopen jaar al wel vaker ongemakkelijke situaties bezorgd. De komische cartoonserie Archer besloot bijvoorbeeld met ingang van seizoen zes de naam niet meer te gebruiken. De hoofdpersonages werkten tot daarvoor als spionnen voor de International Secret Intelligence Service. ISIS dus.

Zo waren er meer voorbeelden: een ontbijttentje bij Detroit dat ISIS Coney Island heette, veranderde zijn naam naar Freedom Coney Island. Een Britse investeringsmaatschappij heette ISIS Equity Partners en besloot dat vanwege de extremisten te veranderen.

Heel ongelukkig waren ze bij een chocoladebedrijf in België. Dat heette in 2013 ‘Italo Suisse’, maar wilde van de associatie met zowel Italië als Zwitserland af. Dus veranderde het zijn naam in ISIS. Inmiddels is dat Libeert.

Lees meer: Opeens zit je met dezelfde naam als extremisten. En dan?

    • Frank Huiskamp