Geef de 18-jarige een volwassen loon

Nederland is kampioen laagbetaalde kruimelbanen voor jongeren. Albert Heijn, H&M en McDonalds maken miljoenenwinsten omdat ze rond-twintigers geen volwassen loon hoeven uit te keren. Ton Heerts, voorzitter van de vakcentrale FNV, pleit voor ‘normale lonen’.

Foto ANP

Nederland is kampioen laagbetaalde kruimelbanen voor jongeren. Albert Heijn, H&M en McDonalds maken miljoenenwinsten omdat ze rond-twintigers geen volwassen loon hoeven uit te keren. Ton Heerts, voorzitter van de vakcentrale FNV, pleit voor ‘normale lonen’.

‘Van ondernemingen kan worden gevraagd dat zij bij de vaststelling van hun beloningsbeleid rekening houden met de maatschappelijke omgeving. Het gaat altijd om het vinden van een balans”, zei Hans de Boer, VNO-voorzitter, onlangs in De Telegraaf. Hij reageerde op de bonussen van de ABN-top, maar die balans geldt natuurlijk ook voor de allerlaagst betaalden. En die is zoek.

Een voorbeeld: het jeugdloon. Kortgeleden berichtte het Nibud dat mbo’ers steeds dieper in de schulden zitten. De gemiddelde uitwonende mbo’er heeft een inkomen van 903 euro per maand en dat is flink lager dan de 1052 euro die er iedere maand uit gaat. Hun schuld is in vier jaar tijd verdriedubbeld tot 3.681 euro. Geen wonder: voor werkende jongeren met een mbo-opleiding is het vrijwel onmogelijk om een baan te vinden waar je van kunt leven.

Wist u bijvoorbeeld dat je in Nederland op je achttiende recht hebt op slechts de helft van het volwassen minimumloon en dat je dan nog vijf jaar moet wachten tot je normaal minimumloon verdient? Als je op je achttiende volwassen wordt, stemrecht krijgt en verplicht bent om voor 100 euro per maand een zorgverzekering af te sluiten, dan ben je een volwaardig lid van de samenleving – maar niet op de arbeidsmarkt. Daar word je afgescheept met een fooi. En wist u dat Nederland daarin zowat het enige land ter wereld is? Dat je met ons jeugdloon, ook als je fulltime werkt, nog steeds een heel eind onder de armoedegroens zit? Dat van de Nederlandse jongeren tot 23 maar vijftien procent financieel zelfstandig is? Logisch dat zij moeten lenen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Lees verder (€)