‘Energieleveranciers informeren onvoldoende over zonnepanelen’

Woonhuizen met zonnepanelen in Heerhugowaard. Foto ANP / Lex van Lieshout

Particulieren met een zonnepaneel krijgen van energieleveranciers te weinig informatie over de prijzen en voorwaarden. Hierdoor is het voor de consument lastig om een vergelijking te maken tussen de aanbieders op de markt. Dat meldt toezichthouder ACM vanochtend.

Bestuurder Anita Vegter van ACM:

“Aanbieders moeten consumenten volledig en juist informeren zodat die aanbiedingen kunnen vergelijken en nota’s kunnen controleren. Als de consument een geïnformeerde keuze kan maken gaat daar concurrentiedruk van uit. Dit is goed is voor de prijs, kwaliteit en innovatie.”

Consumenten die elektriciteit opwekken met zonnepanelen mogen energie die ze ‘overhebben’ terugleveren aan het openbare net. Leveranciers hanteren verschillende methoden en terugleververgoedingen en informeren de consument daarover niet of zeer beperkt, zo blijkt uit het onderzoek van ACM.

Eind vorig jaar heeft ACM met de energieaanbieders afspraken gemaakt over hoe de consument voortaan te informeren over producten en prijzen, zodat die beter een keuze kunnen maken voor een leverancier en facturen kunnen controleren. Nu blijkt dat er onvoldoende van terecht is gekomen, heeft ACM de aanbieders hierop aangesproken en zal zij scherp gaan toezien op de informatievoorziening. Als de leveranciers het niet beter gaan doen, gaat ACM over tot handhaving.

Ook Pim Vermeulen van Klimaatgids.nl ziet genoeg ruimte voor verbetering, al zag hij het afgelopen jaar ook vooruitgang in de communicatie van leveranciers.

“Zo bieden de echt groene partijen zoals Greenchoice, Qurrent en Vandebron inmiddels een vergoeding die een stuk gunstiger is dan bij de meeste andere leveranciers. We zien dan ook dat consumenten hier dankbaar gebruik van maken. Slechts bij een handvol energieleveranciers (zoals EnergieDirect) is deze informatie echt lastig te vinden. Het vergelijken hiervan blijft echter complex, bijvoorbeeld doordat ook de vastrechtkosten een belangrijkere rol gaan spelen.”

    • Marije Willems