Einde dreigt voor Man bijt hond, raakt vaste uitzendplek kwijt

Het einde dreigt voor het dagelijkse televisieprogramma Man bijt hond. Het magazine met klein en alledaags nieuws moet vanaf januari plaatsmaken voor een nieuw lifestyleprogramma op NPO2. Dat bevestigt een woordvoerder van KRO-NCRV.

Een auto van het NCRV programma Man Bijt Hond.
Een auto van het NCRV programma Man Bijt Hond. Foto ANP/Koen Suyk

Het einde dreigt voor het dagelijkse televisieprogramma Man bijt hond. Het magazine met klein en alledaags nieuws moet plaatsmaken voor een nieuw lifestyleprogramma op NPO2. Dat bevestigt een woordvoerder van KRO-NCRV.

Op de plek in de vooravond van Man bijt hond komt een programma met de naam Binnenste Buiten. Dat moet gaan over duurzaamheid, wonen, koken en cultuur, zegt de woordvoerder.

“Wij overleggen nu met de NPO over een nieuwe plek voor Man bijt hond.”

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is de koepelorganisatie in Hilversum, die onder meer verantwoordelijk is voor de programmering van de publieke tv- en radio-zenders.

Zwaarder profiel

De NPO wil het tweede net een zwaarder, journalistieker profiel geven. Nu verschillen het populaire NPO 1 en het diepgravende NPO 2 nog te weinig, zei Frans Klein, hoofd tv van de NPO, vorige week in een toelichting op de nieuwe programmering. Het is onduidelijk in hoeverre een dagelijks lifestyleprogramma met ogenschijnlijk lichte thema’s invulling kan geven aan de wens om NPO 2 een zwaarder accent te bezorgen.

Man bijt Hond is een van oorsprong Vlaams format, geproduceerd door het Belgische tv-bedrijf Woestijnvis. De NCRV brengt sinds 1999 een Nederlandse versie op tv. Het was altijd een belangrijke titel voor de omroep. Vorig jaar speelde Man bijt hond nog een grote rol in de ledenwervingscampagne van de NCRV. Promotieteams, bijvoorbeeld op het Centraal Station in Amsterdam, vroegen voorbijgangers expliciet om Man bijt hond te steunen, en niet zozeer de NCRV.

Mocht Man bijt hond geen nieuwe plek in het uitzendschema veroveren, dan sneuvelt opnieuw een NCRV-programma. Eerder ging het actualiteitenprogramma Altijd Wat al op in het nieuwe Brandpunt van de fusieomroep KRO-NCRV.

    • Jan Benjamin