Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

Heel redelijk nieuws over de arbeidsmarkt in de Volkskrant: ‘Jongeren vinden weer vaker baan’. De jeugdwerkloosheid is in het eerste kwartaal gedaald van 11,8 naar 10,8 procent.

“Het past in het klassieke patroon van economisch herstel: werkgevers hebben behoefte aan flexibele krachten en dat zijn jongeren. Ze krijgen makkelijker werk en voor meer uren.”

Een jonge marketingmanager prijst zich gelukkig. Sommige van haar studiegenoten hebben nog niks, anderen werken als teamleider bij de Albert Heijn.

Lage rente, pensioenfondsen balen

De grote pensioenfondsen doen het minder goed dan de jongeren. De top-vijf fondsen hebben hun dekkingsgraad bekendgemaakt, en die blijkt niet optimaal te zijn. De lage rente kost de bedrijven veel, terwijl de overwegend goede beleggingsresultaten die kosten niet goedmaken, schrijft Trouw.

“Vier van de vijf fondsen zitten met hun zogenoemde beleidsdekkingsgraad onder de grens van rond de 105 procent die als safe wordt beschouwd om op de lange termijn de pensioenen te kunnen betalen.” PFZW-directeur Peter Borgdorff maakt zich “grote zorgen” over de “geforceerde lage rente”.

De activist is opgestaan

De activistische aandeelhouder is in opkomst, schrijft het FD. Neem de zaak-Fugro. Het ingenieursbureau wil per se niet worden overgenomen door ‘belager Boskalis’, en de rechter gaf het bestuur van Fugro onlangs een steuntje in de rug.

Maar aandeelhouders - onder wie Boskalis - kunnen hun bepekte invloed effectiever gebruiken dan ze tot nog toe doen. En dat gebeurt ook steeds meer, net als in de VS.

“De casus maakt duidelijk dat bestuurders van beursfondsen weinig rust meer krijgen van hun aandeelhouders. Wie twee jaar moddert zoals het ingenieursbureau, krijgt bezoek. Het passivisme van ‘stemmen met de voeten’ is ingeruild voor activisme, al dan niet via ingehuurde partijen als hedgefondsen.”

    • Diederik van Hoogstraten