Dijsselbloem: geen deadline voor akkoord tussen EU en Griekenland

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, aan het woord tijdens een receptie in Washington op 16 april 2015.
Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, aan het woord tijdens een receptie in Washington op 16 april 2015. Foto AFP/Saul Loeb

De Eurogroep zal voorlopig geen nieuwe deadlines stellen voor een akkoord tussen Griekenland en de EU over steun aan de in financiële nood verkerende lidstaat. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag rond de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Dijsselbloem gaf aan dat er eigenlijk eind april opnieuw onderhandeld moet worden over de implementatie van het akkoord, maar zei dat dit “onhaalbaar” geworden is. Daarom is het zinloos een nieuwe deadline te stellen, aldus Dijsselbloem. Hij wees verder op de almaar toenemende financiële problemen van de Grieken, en zei dat dit hem “motiveerde om snel tot een nieuw pakket [maatregelen, red.] te komen”.

‘Wedstrijdje adem inhouden’

Griekenland kreeg in februari een verlenging van het steunprogramma van vier maanden in ruil voor een voorlopige lijst met hervormingen. Van de verlengde periode zijn inmiddels al twee maanden verstreken, zonder dat er een definitief akkoord is bereikt met daarin uitgewerkte details over hoe de hervormingen moeten worden doorgevoerd. Dat heeft inmiddels tot flinke irritatie geleid bij verschillende lidstaten.

Inzet van dat akkoord is financiële steun van Europa voor Athene, maar de EU wil daar stevige hervormingen van de Grieken voor terugzien. De onderhandelingen verlopen moeizaam. Economie-redacteur Maarten Schinkel van NRC Handelsblad zei al eerder de onderhandelingen te zien als een wedstrijdje ‘adem inhouden‘:

“De Eurolanden hopen de Grieken zover te krijgen dat ze hard gaan hervormen. De Grieken weten dat ze de Eurolanden nodig hebben, maar zijn zich er ook van bewust dat een Grieks faillissement zeker niet in het voordeel van de Eurozone is.”

Opzettelijk faillissement?

De Grieken hebben steeds meer moeite hun schulden af te betalen. Begin deze maand lukte het Athene maar net om een aan een openstaande afbetaling van 448 miljoen euro aan het IMF te voldoen. Dat kocht de Griekse premier Tsipras wat tijd, maar zijn regering moet tot en met juni nog zo’n 3,7 miljard euro afbetalen, waaronder opnieuw een flink bedrag aan het IMF. In juli komt daar nog eens een som geld van 3,5 miljard euro bovenop.

Er gaan geruchten dat Griekenland zou aansturen op een opzettelijk faillissement om zo de ambtenarensalarissen te kunnen blijven betalen. Daarvoor zou de Griekse regering de bankensector willen nationaliseren en een extra valuta willen invoeren.