De directeur van Nuon hoopt stiekem op warm weer

Foto ANP

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Peter Smink (49), de algemeen en financieel directeur van energiebedrijf Nuon.

Wat doe je op kantoor dat je collega’s niet weten?

“Ik lees De Telegraaf wel eens op mijn iPad. Het is niet dat mijn collega’s dat niet mogen weten, hoor, maar ik weet niet of ze het zien. Het Financieel Dagblad lees ik bijvoorbeeld wel zichtbaar. Telegraaf doe ik op mijn iPad. Dan bekijk ik de sportpagina’s. Ik vind het altijd wel interessant wat ze daarvan vinden.”

Waar heb je deze week het meeste zin in?

“In mooi weer. Voor onze omzet is dat natuurlijk niet zo goed. En we hebben al een relatief warme winter gehad. Maar persoonlijk ben ik wel toe aan zon en een lekkere temperatuur.”

Waar sta je nu?

“Op dit moment zit ik in Stockholm. Ik ben op het kantoor van Vattenfall, het Zweedse energiebedrijf waar Nuon onderdeel van is. Vanochtend ben ik hierheen gevlogen en morgenavond ga ik terug. Het is voor mijn werk, maar werken vind ik leuk, dus het is niet erg. Ik heb veel in Stockholm gewerkt, daarom voelt het een beetje als thuiskomen.”

Bel of e-mail je liever?

“Ik vind dat met e-mailverkeer de nuance vaak verdwijnt, dus ik bel liever. E-mail is voor mij ook minder efficiënt, want ik typ nog steeds met twee vingers.”

Peter Smink, directeur van Nuon, is hier niet bij Vattenfall, maar bij Artis, een dag later.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Waar lig je wakker van?

“Nergens van, niet van mijn werk in ieder geval. Gelukkig niet. Mijn telefoon ligt ook niet naast mijn bed. Behalve als ik vierentwintiguursdienst heb, zoals deze week. Ik ben het aanspreekpunt bij calamiteiten, bijvoorbeeld bij grote stroomstoringen. In dat geval moet ik coördineren, zorgen dat alles in goede banen wordt geleid.”

Waar zie je deze week het meest tegenop?

“Dan moet ik even in mijn agenda kijken. Het valt wel mee, dus. Oh ja, vrijdag moet ik voor een afspraak naar Groningen met de auto. Dat betekent dat ik voor een bezoek van een uur twee keer twee uur in de auto zit. Daar zie ik tegenop. Maar het is het wel waard, want anders zou ik het natuurlijk niet doen.”

Hoeveel uur vergader je vandaag?

“Er staat in totaal zes uur vergaderen op de agenda. Bijvoorbeeld over het jaarverslag van Nuon. De definitieve versie moet gemaakt worden en dat bespreken we hier in Zweden. Zes uur vergaderen is relatief weinig, dat komt doordat ik hier nog tijd kwijt ben aan reizen. Ik denk dat ik gemiddeld zeven uur per dag vergader.”

“Vanavond heb ik een dinerafspraak, ook dat is werkgerelateerd. Dat komt veel voor, ook in Nederland. In de avond heb ik twee of drie keer per week nog wel activiteiten, zoals een diner of een bijeenkomst. Als dat niet zo is, blijf ik tot een uur of zeven op kantoor.”

    • Jolanda van de Beld