Coalitieoverleg opvang illegale vreemdelingen maandag verder

Vicepremier Lodewijk Asscher. ANP / Bart Maat

Het coalitieoverleg over de vraag of er wel of geen bed-, bad- en broodvoorziening moet komen voor illegalen, gaat maandag verder.

Samsom uitte tegenover persbureau ANP vertrouwen in een goede afloop van het overleg, al is de zaak volgens hem zeker zo complex als de zorgcrisis afgelopen december.

“Een akkoord lukt wel denk ik. We moeten wel wat dingen laten uitzoeken, ook technische dingen. We moeten ons niet laten opjagen en een beetje rust zou iedereen goed kunnen doen.”

Premier Rutte noemde de sfeer goed en plezierig, maar erkende dat het een ingewikkelde zaak is.
Premier Mark Rutte benadrukte de goede en plezierige sfeer, maar erkende dat het een ingewikkelde zaak is.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra nam het woord crisis in de mond. Op de vraag waarom het overleg nu is afgebroken, zei Zijlstra:

“Soms hebben mensen ook verplichtingen in gezinnen. Dat blijven wij belangrijk vinden, ook midden in een crisis.”

Politiek besluit nodig over bed bad brood

Regeringspartijen VVD en PvdA overleggen sinds deze week over wat het kabinet aanmoet met de opvang van illegale vreemdelingen. Een resolutie die het Comité van Ministers van de Raad van Europa woensdag aannam, zorgt voor onduidelijkheid: de resolutie is dubbelzinnig en laat het aan Nederland over wat er met de opvang gebeurt. Terwijl het kabinet het besluit juist van de Europese ministers wilde laten afhangen. Beide partijen interpreteren de resolutie anders.

Dat de resolutie niet voor de gewenste helderheid zorgt, splijt de coalitie. De VVD wil alleen opvang als migranten meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst. De PvdA is, net als de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, voor een basale vorm van opvang. Lokale VVD’ers denken overigens anders over de kwestie, zo blijkt uit een rondgang langs de twintig grootste gemeenten. De meeste burgemeesters en wethouders van de VVD vinden dat uitgeprocedeerde asielzoekers wél recht hebben op een dak boven hun hoofd, ook als ze niet terug kunnen of willen naar hun land van herkomst.

De politieke werkelijkheid is: nu een snelle oplossing onmogelijk is gebleken, neemt de publieke aandacht voor het thema vanzelf toe. En dat is precies niet in het belang van beide partijen, schreven Annemarie Kas en Tom-Jan Meeus gisteren in NRC Handelsblad:

“Het vergrootglas komt zo op de uitkomst te liggen, dat voor VVD en PvdA het gevaar groeit dat beide partijen die niet goed genoeg aan hun achterban kunnen uitleggen. (…) Dus waar de inzet aan het begin van deze week absoluut geen coalitiecrisis was, kan die gedachte door het verstrijken van de tijd steeds gemakkelijker opkomen. Voor de PvdA is dat een gevaar, voor de VVD ook een verleiding. Een val van het kabinet over dit thema zou niet ongunstig zijn voor de liberalen in de electorale concurrentie met de PVV.”

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan (PvdA), ziet niets in een centrale opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland, zei hij vandaag tegen de Amsterdamse nieuwszender At5.
Een van de te bespreken opties zou zijn om toe te gaan naar een landelijke opvang voor uitgeprocedeerden, met alleen een sobere basisvoorziening, bijvoorbeeld in Ter Apel of Gilze Rijen.

“Ik denk dat dat niet een verstandige oplossing is. Ter Apel is tot nu toe een vrijheidsbeperkende locatie, kunnen ze niet in en uit lopen, daar gaan de mensen praktisch gewoon niet naar toe.”

Lees op nrc.nl ‘Spoedoverleg bed-bad-brood voortgezet. Welke opties heeft coalitie?’ en in NRC Handelsblad ‘Bed-bad-brood splijt coalitie’ (€).

    • Mirjam Remie