Chinese journaliste veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf

Gao Yu in februari 2007 in Hongkong. Foto AFP / Mike Clarke

De 71-jarige Chinese journaliste, Gao Yu, is vandaag door een rechtbank in Beijing veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar vanwege het verspreiden van het geheime Document No. 9, waarin de Communistische Partij van China in 2013 het huidige offensief tegen westerse, liberale waarden en politieke ideeën aankondigde.

Volgens de aanklacht zou Gao dit belangrijke staatsdocument hebben doorgegeven aan de Chineestalige Mirrormedia-groep in de Verenigde Staten en aan Deutsche Welle. Beide media-organisaties ontkennen het strategie-document ooit van Gao Yu te hebben ontvangen. Het is voor de derde keer in haar professionele leven dat mevrouw Gao, een van de dapperste Chinese journalisten van dit tijdperk, wordt opgesloten. In 1989 werd zij opgesloten omdat zij als hoofdredacteur van een economisch weekblad de Tiananmen-demonstraties had gesteund en tussen 1993 en 1999 zat zij in de gevangenis wegens onthullingen in Hongkongse media over de politieke elite in Beijing.

Hoger beroep

Gao werd in april 2014 gearresteerd toen zij een bijeenkomst bijwoonde waarin de Tiananmen-demonstraties van inmiddels 26 jaar geleden werden besproken. De rechtszaak vond vijf maanden geleden plaatst, maar het zware vonnis van zeven jaar cel werd vanochtend pas gepubliceerd. Volgens haar jongste broer, die zijn zus kort telefonisch sprak, gaat zij in hoger beroep. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben westerse regeringen opgeroepen voor mevrouw Gao, die kampt met hart- en longproblemen in het strijdperk te treden.

Gao heeft kort voor haar rechtszaak in een speciale uitzending van de Chinese staatstelevisie een schuldbekentenis afgelegd, maar die later weer ingetrokken met het argument dat zij onder druk was gezet. Haar zoon was gelijkertijd met haar gearresteerd en zijn vrijlating was afhankelijk van haar medewerking aan het proces.

Aantal gevangenen nu 44

Met de veroordeling van Gao is het aantal gevangen journalisten dit jaar opgelopen naar 44, inclusief een aantal bekende bloggers onder wie de advocaat Pu Zhijiang. Pu, een voormalige advocaat van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei wacht ook een jarenlange gevangenisstraf.

Niet alleen worden journalisten onder druk gezet de partijlijn nauwgezet te volgen en te luisteren naar de instructies van het propaganda-apparaat ook moeten Chinese journalisten ideologische opfriscursussen volgen willen zij in aanmerking komen voor perskaarten en werkvergunningen. Al deze en andere maatregelen zijn aangekondigd in Document No. 9 waar Gao nu voor veroordeeld is.

    • Oscar Garschagen