Boete van 1.500 euro voor drie chauffeurs budgetdienst Uberpop

Een gewone taxi rijdt voor het kantoor van Uber in Amsterdam langs. Foto ANP/ Koen van Weel

Drie chauffeurs van de verboden budgettaxidienst Uberpop, onderdeel van Uber, zijn vandaag veroordeeld tot een boete van 1.500 euro. Het is de eerste keer dat er strafrechtelijk uitspraak is gedaan over de illegale taxiritjes van het bedrijf, die verzorgd worden door particulieren zonder vergunning. Uber is door het Openbaar Ministerie nu als verdachte aangemeld.

Dat is het gevolg van het feit dat inmiddels zowel de voorzieningen- als de strafrechter uitspraak heeft gedaan over de illegale dienst. Het OM gaat nu een opsporingsonderzoek starten om door middel van gegevens vast te stellen dat moederbedrijf Uber bedrijfsmatig illegaal personenvervoer organiseert.

In december vorig jaar bepaalde de voorzieningenrechter dat UberPop moest stoppen met het aanbieden van zijn diensten. Dat kondigde daarna aan een bodemprocedure aan te spannen en gewoon door te gaan met het aanbieden van de ritjes.

Ook nu blijft Uber de chauffeurs die rijden voor Uberpop steunen, zei een woordvoerder tegen persbureau ANP na de uitspraak van de rechter. Uber had al eerder gezegd de boetes en de kosten van de juridische procedures voor zijn rekening te nemen. De chauffeurs mogen zelf beslissen of ze in hoger beroep gaan.

Kritiek

Uberpop is de goedkope dochterdienst van Uber, het van oorsprong Amerikaanse bedrijf dat via internet in meer dan 270 steden ter wereld - waaronder de vier grote steden in Nederland - personenvervoer aanbiedt. Ritjes met Uberpop zijn vaak goedkoper dan die met een professionele taxi. Vanuit de taxibranche is in veel landen veel kritiek op de dienst. De professionele chauffeurs zeggen dat zij aan veel meer eisen moeten voldoen.

Mystery guest

De drie chauffeurs die vandaag zijn veroordeeld, werden in oktober vorig jaar gepakt tijdens een zogenoemde ‘mystery guest’-actie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie in Amsterdam. De inspecteurs deden zich voor als klanten en boekten een ritje via de app van Uberpop. De chauffeurs kregen eerder van het OM al een boete van 1.500 euro, maar weigerden die te betalen. Daarom heeft de rechter nu uitspraak gedaan. Een vierde chauffeur moet later nog voor de rechter verschijnen.

De ILT heeft tot nu toe in Amsterdam 23 keer een proces-verbaal opgemaakt tegen Uberpop-chauffeurs, vijf keer in 2014, achttien keer dit jaar. Zij moeten ook allemaal een boete van 1.500 euro betalen. Doen ze dat niet, dan worden ook zij gedagvaard voor de politierechter.

Lees ook bij NRC Q: Eind maart was er een inval bij het kantoor van Uber in Amsterdam. Dit is wat je daarover moet weten.

    • Frank Huiskamp