Al 4.700 mensen ergeren zich. ‘Geen porem’

Is de bierfiets het meest gehate vervoermiddel van Amsterdam? Het lijkt er wel op. In een week tijd hebben ruim 4.700 mensen een anti-bierfietspetitie van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) ondertekend op wegmetdebierfiets.nl.

De reacties op de site liegen er niet om: „Er is geen ander wereld- erfgoed waar je drinkend en urinerend doorheen kunt”; „Amsterdam moet geen Efteling worden” en „het is gewoon geen porem!”.

Met het toeristenseizoen in volle gang is de bierfiets, een soort rijdende bar, weer vaak in het centrum te zien. Het zijn er acht. De timing van de petitie is niet toevallig: deze zomer moeten bierfietsondernemers van burgemeester Van der Laan extra maatregelen nemen om overlast in de binnenstad te beperken. Doen zij dat niet, dan hangt hen een verbod boven het hoofd.

Bierfietsondernemer Ad Karsten vindt de ophef overdreven: „Wij houden ons volledig aan afspraken met de gemeente. Ook hebben wij geprobeerd een dialoog aan te gaan met de VVAB. Daar hebben zij niet op gereageerd.” Een gemeentewoordvoerder laat weten dat er geen nieuwe bierfietsregels komen door de petitie. „Het verandert onze besluitvorming niet.”

    • Jonas Kooyman