Koers Etsy verdubbelt in minuten

Even was er nog de angst dat ‘de bende hipsters’ niet welkom zou zijn op Wall Street, maar dat is sinds gisteren voorbij. Etsy, de onlinemarktplaats voor handgemaakte producten, maakte een knallend debuut op de Amerikaanse Nasdaq. De aandelen stegen binnen enkele minuten na de beursgang naar ruim dubbele waarde. Bij sluiting van de beurs stond de koers op 30 dollar (27,80 euro) per aandeel: ruim 87 procent hoger dan de introductiekoers van 16 dollar.

Etsy is in 2005 opgericht door een timmerman uit Brooklyn, New York. Hij maakte zelf houten computers en zocht een platform om ze te verkopen. Dat meer mensen behoefte hadden aan zo’n platform werd al snel duidelijk. Twee jaar na de oprichting had Etsy ruim 450.000 geregistreerde verkopers. Eind 2014 was dat opgelopen tot 1,4 miljoen actieve verkopers. Met 19,8 miljoen kopers zorgden zij gezamenljk voor een omzet van bijna 195 miljoen dollar. De beursgang is de volgende stap in de succesvolle geschiedenis van Etsy.

Woensdagavond maakte Etsy bekend dat het ruim 16,5 miljoen aandelen had verkocht voor 16 dollar per stuk. Het bedrijf kwam daarmee op een waarde van 1,8 miljard dollar. Die waarde is na de beursgang al bijna twee keer zo hoog: 3,3 miljard dollar.

Blijft de koers zo hoog? In het prospectus waarschuwt Etsy dat het milieuvriendelijkheid en groeiend bereik belangrijker vindt dan de omzet. Winst is geen direct doel. „Focus op duurzaamheid op de lange termijn kan onze financiële resultaten op de korte termijn negatief beïnvloeden.”

    • Boris Lemereis