Al-Qaeda profiteert van oorlog in Jemen en rukt verder op

Al-Qaeda verstevigt zijn greep op de grootste provincie, waar de groep een alliantie heeft gesloten met lokale stammen.

De Jemenitische tak van Al-Qaeda heeft gisteren een grote luchthaven, een olieterminal en de belangrijkste legerbasis in het zuiden van het land veroverd. Daarmee controleert de terreurgroep feitelijk de grootste provincie van het land.

De veroveringen tonen hoezeer Al-Qaeda profiteert van de chaos in Jemen, waar een burgeroorlog woedt tussen shi’itische Houthi-rebellen, sunnitische stammen en troepen van president Hadi. Drie weken van bombardementen door een coalitie van Arabische landen, onder leiding van Saoedi-Arabië, hebben de opmars van de Houthi’s niet kunnen stoppen.

Eerder nam Al-Qaeda Mukalla al in, de hoofdstad van de provincie Hadramawt, en bevrijdde 300 gevangenen. „Ze verstevigen nu hun greep op de stad en zullen de kust van Hadramawt lamleggen”, zei Nasser Baqazouz, een activist uit Mukalla. Al-Qaeda heeft een alliantie gesloten met lokale stammen over het besturen van de regio.

De terreurgroep heeft al jaren voet aan de grond in Hadramawt, maar zijn bewegingsvrijheid werd beperkt door de aanhoudende aanvallen van Amerikaanse drones. CIA-functionarissen geven toe dat de droneoorlog tegen Al-Qaeda de afgelopen weken serieuze averij heeft opgelopen.

De Verenigde Staten hebben hun diplomatieke personeel en militairen uit Jemen teruggetrokken vanwege de escalerende strijd. Elitetroepen van het Jemenitische leger die door de VS zijn getraind om te jagen op terroristen, zijn stuurloos door de terugtrekking en de instorting van de regering.

Toch vliegen nog steeds drones boven Jemen. Enkele dagen geleden kwam een prominente ideoloog en woordvoerder van Al-Qaeda om het leven bij een droneaanval. Maar voor de Saoediërs heeft de strijd tegen Al-Qaeda op dit moment geen prioriteit. Een woordvoerder van de coalitie zei dat het luchtoffensief gericht is tegen de Houthi’s. „Als er in Jemen eenmaal een stabiele regering is die de orde kan handhaven, is er geen ruimte voor Al-Qaeda”, zei hij. (AP, Reuters)