Aanslag op consulaat VS in Erbil, 27 doden bij bomaanslagen in Bagdad

Rook stijgt op boven de gebouwen in Erbil. Bij het Amerikaanse consulaat ontplofte een autobom.
Rook stijgt op boven de gebouwen in Erbil. Bij het Amerikaanse consulaat ontplofte een autobom. Foto Reuters

Bij een aanslag met een autobom bij het Amerikaanse consulaat in de Noord-Iraakse stad Erbil zijn drie personen gedood en zijn veertien anderen gewond geraakt. Er zijn volgens de VS geen werknemers omgekomen. In de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen bij twee autobomaanslagen minstens 27 mensen om het leven.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou de aanslag via Twitter hebben opgeëist. Het consulaat staat in Ankawa, een wijk waar vooral christenen wonen en die populair is bij buitenlanders. Het is onduidelijk of het gebouw beschadigd is geraakt door de autobom.

Niet vaak aanslagen in Erbil

Bombardementen komen maar weinig voor in Erbil, de hoofdstad van de semi-autonome Koerdische regio in Irak. De Koerden zijn een belangrijke bondgenoot voor de internationale coalitie onder leiding van de VS, die IS probeert terug te dringen. In het noorden van Irak hebben Koerdische strijders, de peshmerga, met hulp van de coalitie daar al succes mee gehad.

Hier ligt Erbil:

Twee autobommen

In Bagdad ontploften twee autobommen waarbij volgens de lokale politie ten minste 27 mensen zijn gedood. Een van de bommen ging af op een markt in de wijk Hay al-Amel in het zuidwesten van Bagdad. De andere explodeerde in de oostelijke wijk al-Habibya. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Bagdad is regelmatig het decor van dodelijke bomaanslagen. In februari kwamen er 55 mensen om toen een serie bommen tot ontploffing werden gebracht. De aanslagen volgden vlak nadat premier Haider al-Abadi de avondklok die gold in de stad, en die werd ingesteld in 2003, had opgeheven.

    • Frank Huiskamp