Zoekactie MH370 kan nog jaar duren, ‘zoekgebied mogelijk uitgebreid’

Nabestaanden van de inzittenden van de verdwenen MH370-vlucht van Malaysia Airlines protesteren bij de Maleisische ambassade in Beijing. Foto EPA / Rolex de la Pena

Als het wrak van vlucht MH370 van Malaysia Airlines niet wordt teruggevonden, wordt het zoekgebied uitgebreid met 60.000 vierkante kilometer. Dat zeiden de Maleisische minister van Transport Liow Tiong Lai, de Australische vicepremier Warren Truss en de Chinese minister van Transport Yang Chuantang tijdens een bijeenkomst in Kuala Lumpur, schrijft persbureau Reuters.

De zoektocht naar de vorig jaar verdwenen Boeing 777 kan nog een jaar duren, zo zeiden autoriteiten. Gedacht wordt dat het toestel is neergestort in de Indische Oceaan, voor de westkust van Australië. In een gezamenlijke verklaring zeiden ze:

“Als het vliegtuig niet in het huidige zoekgebied wordt gevonden, zijn we overeengekomen om het zoekgebied uit te breiden met 60.000 vierkante kilometer. Het totale zoekgebied beslaat dan 120.000 vierkante kilometer. De zoekactie kan nog een jaar in beslag nemen wegens de ongunstige weersomstandigheden van de afgelopen maanden.”

Het toestel verdween vorig jaar in maart plotseling van de radar, op weg van Kuala Lumpur naar Beijing. Aan boord waren 239 passagiers. Onderzoekers denken dat het vliegtuig duizenden kilometers uit koers is geraakt voordat het uiteindelijk is gecrasht.

‘laatste mogelijkheid’

Het zoekgebied beslaat nu zo’n 60.000 vierkante kilometer. Drie schepen van het Nederlandse ingenieursbureau Fugro en een schip van de Australische Go Marine Group, uitgerust met geavanceerde waterdichte drones, hebben nu meer dan zestig procent ervan afgezocht - zonder resultaat. De ministers leken te impliceren dat het uitbreiden van het zoekgebied een laatste mogelijkheid bood om het toestel terug te vinden.

“Na deze extra 60.000 vierkante kilometer hebben we alle zoekgebieden die hoge prioriteit hadden gehad.”

Eerder dit jaar werd de verdwijning van vlucht MH370 officieel bestempeld als “ongeluk”. Door die stap kunnen de nabestaanden van de 239 slachtoffers worden gecompenseerd, zo maakte de Maleisische luchtvaartautoriteit bekend. Malaysia Airlines zou het geld voor zo’n compensatieregeling al klaar hebben staan.

Hoe zat het ook alweer? Lees: MH370 een jaar spoorloos. Wat weten we tot dusver?

    • Sterre van der Hee