Wat moet Hollywood met al dat geld? Hillary heeft wel een idee

(FILES) This October 16, 2014 file photo shows a Wall Street road sign near the New York Stock Exchange (NYSE) building on in New York. Wall Street stocks retreated from record highs in early trade November 7, 2014 after the Department of Labor reported the US economy added 214,000 jobs in October. About 40 minutes into trade, the Dow Jones Industrial Average stood at 17,522.68, down 31.79 points (0.18 percent), while the broad-based S&P 500 shed 2.05 (0.10 percent) at 2,029.16. Both the Dow and the S&P 500 closed at records Thursday. The tech-rich Nasdaq Composite Index fell 19.79 (0.43 percent) to 4,618.67. The October jobs count came in below the 235,000 expected by analysts. AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een rit naar Malibu, een wandeling door Beverly Hills, een fietstocht door Brentwood: de rijkdom van Hollywood is van buitenaf goed zichtbaar. Al dat geld moet ergens heen en aangezien de filmindustrie overweldigend links is, mag de Democratische Partij zich doorgaans verheugen in de dollars van George Clooney en de mindere goden van Hollywood.

Acht jaar geleden moest het nog worden verdeeld tussen twee populaire presidentskandidaten. Dit keer heeft Hillary Clinton vrij spel, meldt de LA Times. En het is de moeite waard. Het Center for Responsible Politics berekende dat de entertainmentbranche in 2008 (het meest recente competitieve jaar in linkse kringen) in totaal 51 miljoen doneerde: bijna 48 miljoen euro. Daarvan ging 79 procent naar Democratische kandidaten toe.

Niet dat het allemaal makkelijk wordt voor kandidaat Clinton. In de strijd van 2008 kozen velen enthousiast voor de jonge Barack Obama en agressief tegen Hillary. De Hollywoodmogul en goedgeefse geldschieter David Geffen in 2007:

“Iedereen liegt in de politiek, maar (de Clintons) doen het zo met zo veel gemak dat het zorgwekkend is.”

De beste wietbeurs begint weer

Het is weer die tijd van het jaar: belastingdeadline gisteren voor iedereen, de Cannabis Cup dit weekend voor de wietliefhebber.

In Denver wordt dit weekend, zoals elk voorjaar, “de belangrijkste marijuana-handelsbijeenkomst” in Denver gehouden. Logisch, want Colorado is een van de weinige staten die - anders dan Californië of Nederland - consequent is: geloof je in legalisering van softdrugs, legaliseer ze dan.

Nu heeft zakenblad Fortune alvast een vermakelijk kijkje in de keuken van wietbeurs Cannabis Cup. Het was vorig jaar een hit: beide dagen was de bijeenkomst uitverkocht, twee keer 37 duizend bezoekers. En het was leuk, schrijft Fortune, met al die gratis cannabisproducten.

“Alsof je Okotberfest bezoekt en al het bier is gratis.”

Alweer een bank die het best oké doet

Voor de grootste Amerikaanse banken lijkt het slechte nieuws voorbij te zijn. Hoewel de economie en ook de financiële wereld al jaren weinig te klagen hebben, kampten de bekende banken tot voor kort met juridische kosten. Dure schikkingen uit de tijd van de financiële crisis drukten zwaar op de boeken.

Bank of America maakte het eerste kwartaal van dit jaar weer winst, bleek woensdag. Na een jaar waarin het bedrijf de winstcijfers met 58 procent zag dalen door die juridische kosten en de lage rente, ging het begin 2015 weer beter.

Maar niet met de omzet. Die daalde met bijna 6 procent, terwijl JP Morgan en Wells Fargo dinsdag nog keurige omzetcijfers naar buiten brachten.

    • Diederik van Hoogstraten