Feller verzet huisartsen tegen verzekeraars

Werkkamer van huisartsenpraktijk tijdens een werkonderbreking. Foto ANP / Bart Maat

Een broeiend conflict tussen een groep protesterende huisartsen en de zorgverzekeraars dreigt vanaf vandaag te escaleren. De huisartsen roepen sympathiserende collega’s actief op om conceptcontracten met verzekeraars te weigeren.

Circa tweederde van de ruim 11.000 Nederlandse huisartsen tekende de afgelopen weken het manifest Het roer moet om. Hierin eisen de huisartsen onder meer dat hun onderhandelingspositie gelijkwaardig wordt aan die van de verzekeraars. Nu is dat onmogelijk door strenge mededingingsregels.

Grote gevolgen

De ondertekenaars krijgen vandaag een e-mail waarin zij worden aangespoord de conceptcontracten van verzekeraars voor 2016 volgend jaar te weigeren. Deze werden vorige week gepubliceerd.

“In de huidige situatie kan de 7.400 ondertekenaars van het manifest niet gevraagd worden om contracten met de zorgverzekeraar af te sluiten.”

Als gehoor wordt gegeven aan de oproep, kan dit grote gevolgen hebben voor patiënten. Normaal gesproken betaalt de zorgverzekeraar huisartsenbezoek, maar dat gebeurt niet als de arts en de verzekeraar onderling geen contract hebben afgesloten. Het betekent dat miljoenen patiënten die een wel eens de huisarts bezoeken dreigen een deel van de rekening vanaf begin volgend jaar zelf zouden moeten gaan betalen. Alleen patiënten met duurdere (restitutie)polissen zullen het hele bedrag kunnen declareren bij hun verzekeraars. Dat zou gelden voor 2016, want de contracten voor dit jaar zijn al bijna allemaal rond.

Een toenemende strijd tussen huisartsen en zorgverzekeraars zou bovendien vervelend zijn voor minister Schippers (Zorg, VVD). De huisartsen dreigen namelijk tegelijkertijd het akkoord over de inrichting van de huisartsenzorg tot 2017 niet meer uit te voeren. Dat schrijven ze in een eveneens vandaag verstuurde brief aan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Lees verder in NRC Handelsblad: Artsen harder tegen verzekeraars

    • Enzo van Steenbergen