Van sterspeler tot moordenaar: het verhaal van Aaron Hernandez

De nu tot levenslang veroordeelde Aaron Hernandez, voormalig sterspeler van het American Football-team New England Patriots Foto screenshot Twitter/Rolling Stone

Hij had een contract van 40 miljoen dollar en een talent dat hem tot een van de groten in zijn sport had kunnen maken. Maar voor American Football-speler Aaron Hernandez (25) was de aantrekkingskracht van drugs en verkeerde vrienden groter. Gisteren werd hij veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Daar houdt het niet op wat betreft de verdenkingen, schrijft het tijdschrift Rolling Stone in een uitgebreid profiel dat in 2013 verscheen na de arrestatie van Hernandez. Hij is sinds 2007 in verband gebracht met vier schietpartijen waarbij zes slachtoffers vielen. Naast zijn veroordeling van gisteren moet hij in een andere zaak nog voorkomen. Een waanzinnige teloorgang van een supertalent die begon met de onverwachte dood van zijn vader.

Zes kogels

Dat Hernandez nu veroordeeld is mag een wonder heten. Bij de andere incidenten, waarbij nog eens twee mensen overleden en drie anderen gewond raakten, lukte het hem tot nu toe steeds buiten schot te blijven. Wat dat betreft lijkt het alsof hij dezelfde kwaliteiten heeft voor het ontduiken van justitie als hij had voor het ontwijken van tegenstanders die hem willen tackelen. De misdaad waarvoor de voormalige sterspeler de bak indraait is de moord op zijn zwager Odin Lloyd.

Lloyd, de vriend van de zus van Hernandez’ verloofde, wordt op 17 juni 2013 dood aangetroffen in het kleine stadje North Attleborough in de Amerikaanse staat Massachussets. Hij heeft zes kogels in zijn lichaam. Bij het lichaam worden bandensporen aangetroffen van een gehuurde Nissan Altima. De auto leidt de politie uiteindelijk naar Aaron Hernandez.

40 miljoen dollar

Hernandez is op dat moment speler van de New England Patriots, een van de topteams van de American Football-competitie NFL. De aanvallende speler is een van de grootste talenten in Amerika en wordt al in zijn tweede seizoen uitgeroepen tot All-Star. Vlak daarna krijgt hij een vijfjarig contract ter waarde van 40 miljoen dollar (37,5 miljoen euro), allemaal dankzij zijn fysieke aanleg.

Zo vader, zo zoon

De speler is namelijk groot (1.85 m), sterk (111 kg) en snel (37 meter in 4.64 seconden) en daardoor bijna niet te stoppen op het veld. Het zit Hernandez in de genen - ook zijn vader Dennis was een (weliswaar lokale) sportheld. Nadat Dennis Hernandez echter stopt met zijn universitaire opleiding, die hij betaalde met een sportbeurs, raakt hij op het verkeerde pad. Hij gebruikt drugs, slaat mensen in elkaar en berooft huizen.

De criminele carrière van Dennis stopt echter van het een op het andere moment als hij kinderen krijgt. Aaron en zijn oudere broer DJ zullen niet dezelfde fout maken als hun vader, zo besluit Dennis. Als gevolg groeien Aaron en DJ zeer beschermd op, begeleid door hun vader die hen stimuleert alles te halen uit hun aangeboren lichamelijke talenten.

Wiet en PCP

Ook Aaron en DJ groeien zo uit tot fantastische sporters. Niets lijkt een gouden toekomst in de weg te staan, maar dan moet Dennis naar het ziekenhuis voor een hernia-operatie. Op de operatietafel loopt hij een infectie op. Twee dagen later is hij dood. De wereld van de dan 16-jarige Aaron stort in. Van een leuke, vriendelijke jongen verandert hij in een naar binnen gekeerde, bijna paranoïde wiet- en PCP-verslaafde. Het gat dat zijn vader achterlaat vult hij met foute vrienden. Het is het begin van zijn einde.

Lees het complete verhaal van de ondergang van Aaron Hernandez in The Gangster in the Huddle (7.452 woorden, leestijd ca. 34 minuten).

    • Sam de Voogt