Uber-topman: Europa loopt zeker een jaar achter op Verenigde Staten

en chauffeur van Uber accepteert een aanvraag voor een rit van een klant. Foto ANP / Remko de Waal

Als het gaat over wetgeving voor nieuwe technologieën loopt Europa zeker een jaar achter op de Verenigde Staten, zegt David Plouffe, de strategiedirecteur van taxi-app Uber vandaag in NRC Handelsblad. Plouffe is de voormalige campagneleider van Barack Obama.

“Het debat is hier waar het in Amerika een jaar geleden was. Er was toen ook geen enkele staat waar een wet was die peer-to-peer delen van ritten toestond, zoals via Uber kan. Nu is dat in veel staten wel zo.”

protest

Uber stuit met zijn dienst Uberpop, waarmee particulieren taxiritjes aanbieden, in Nederland op veel weerstand. Onlangs deed de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een inval bij het bedrijf, en taxi-chauffeurs protesteerden fel tegen de dienst, die volgens hen oneerlijke concurrentie mogelijk maakt. Ook in andere Europese landen heeft Uber daar problemen mee.

David Plouffe:

“Taxi-bonden zijn hier beter georganiseerd, dat blijkt wel. Sommige landen hebben een geschiedenis van iconische taxi’s zoals Londen. Maar de problemen zijn overal erg vergelijkbaar. Het is niet zo dat Europa een eiland van vijandigheid is of zo.”

Ook buiten Europa is Uber verwikkeld in juridische strijd.

modernisering

Binnenkort komt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu met voorstellen voor modernisering van de taxiwet in Nederland. Dat zou eigenlijk al voor 1 april moeten zijn gebeurd. Plouffe is optimistisch dat die gunstig zal uitpakken voor Uberpop.

Lees vanmiddag het hele interview in NRC Handelsblad.

    • Wouter van Noort