Van Miltenburg: Hoe zit het?

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) ging gister in gesprek met het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. De vraag was of ze kon aanblijven als voorzitter. Het gesprek kreeg een open eind: Van Miltenburg moet nu proberen het conflict met Kamerlid Linda Voortman (GL) uit de wereld te helpen. Maar waar gaat het conflict eigenlijk over?

De hoofdrolspelers

Van Miltenburg: een verzwakte Kamervoorzitter die vecht voor haar politieke leven. Voortman: een Kamerlid dat terugvecht na een onterechte beschuldiging.

De kwestie

Die draait om de mislukte voordracht, in juni vorig jaar, van ANWB-directeur Guido van Woerkom voor Nationale ombudsman. Hij trok zich terug na uitspraken over Marokkaanse taxichauffeurs en een vertrekpremie van drie ton. De namen van zijn twee tegenkandidaten lekten kort daarna via een anoniem mailtje uit bij de NOS. De vraag werd toen: wie heeft er gelekt? Slechts een paar Kamerleden wisten wie er in de race waren.

Het onderzoek

Half juni vertelde Voortman vertrouwelijk aan Van Miltenburg dat zij namen van tegenkandidaten met fractiegenoten deelde, waarna het presidium eind juni aangifte van lekken deed. Voortman werd geschorst, maar vlak voor Kerst oordeelde het OM dat Voortman het lek niet geweest kon zijn. Eind maart vroeg Voortman - teruggekeerd van haar schorsing en een zwangerschapsverlof - per brief opheldering over de onterechte verdenking aan haar adres.

    • NRC