Twee dagen praten over cyberveiligheid

Global Conference of Cyberspace Op de conferentie over cyberveiligheid vandaag en morgen in Den Haag maken bedrijfsleven en overheden afspraken. Maar niet alle eindverantwoordelijken schuiven aan.

None
Foto Thinkstock

Vandaag en morgen staat Den Haag in het teken van cyberveiligheid. De internationale conferentie Global Conference on Cyberspace (GCCS) wordt er gehouden in het congrescentrum World Forum. Wat gaat daar precies gebeuren?

1 Waar gaat de conferentie over?

Cyberspace klinkt als een nogal ruim begrip – en dat is het ook. Dus is de agenda van de conferentie ook behoorlijk uitgebreid. Er zijn bijvoorbeeld vergaderingen over internetvrijheid, cyberveiligheid en economische groei door digitalisering. Van hoe overheden cyberaanvallen kunnen voorkomen, tot welke gevolgen zelfrijdende auto’s hebben op de samenleving.

De organisatoren van de conferentie hintten er eerder deze maand tijdens een informatiebijeenkomst op dat er ook gesproken gaat worden over het investeren in cyberveiligheid in kwetsbare landen. Zo moet daarvandaan minder internetcriminaliteit plaatsvinden.

De Nederlandse overheid heeft ook aangekondigd dat ze de conferentie wil gebruiken om zich te profileren als voorvechter van een vrij en open internet. Daarvan wil ze ook een belangrijk punt gaan maken tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van volgend jaar.

2 Wie komen er?

Voor het maken van concrete afspraken over al deze onderwerpen zijn hoge vertegenwoordigers nodig uit het bedrijfsleven, de politiek, de ambtenarij en de wetenschap. Die lopen er dan ook rond. De bekendsten zijn premier Mark Rutte,en de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandbeleid van de EU, Federica Mogherini. Ook Vint Cerf, een van de grondleggers van internet die inmiddels bij Google werkt, is erbij.

Maar wie de deelnemerslijst bekijkt ziet ook dat het veelal niet de allerhoogste bazen zijn. Geen wereldleiders, geen Mark Zuckerberg of Larry Page bijvoorbeeld.

Er staat een groot aantal buitenlandse ministers op de lijst, maar ook daar ontbreken cruciale figuren.  B-garnituur dus? In elk geval schuiven lang niet alle eindverantwoordelijken zelf aan, daarvoor worden te weinig écht belangrijke beslissingen genomen.

3 Waarom is het in Den Haag?

Eerdere edities van deze conferentie werden gehouden in Londen, het Zuid-Koreaanse Seoel en het Hongaarse Boedapest. Den Haag is dus niet de eerste keuze, maar als het dan in Nederland is, ligt Den Haag wel voor de hand. De stad profileert zichzelf al jaren als stad van recht en vrede, er huizen allerlei internationale organisaties. Veel daarvan hebben een duidelijke cybercomponent. Zo bouwen politieorganisatie Europol en de NAVO er hun onderzoekscentrum op het gebied van cyberveiligheid.

Daarnaast vestigen technologiebedrijven en startups op het gebied van internetveiligheid zich in Den Haag. De conferentie moet ook daaraan een boost geven.

Die internationale profilering kost wel wat. Volgens een woordvoerder van de organisatie komen de kosten voor GCCS uit op 15 miljoen euro, en dat is nog zonder de prijs van de beveiliging mee te tellen.

4 Kom ik straks Den Haag nog in?

Zeg „grote internationale conferentie”, en bij inwoners van Den Haag zal al snel het beeld opdoemen van de nucleaire conferentie NSS vorig jaar. Toen lag de stad grotendeels plat en werden zelfs snelwegen rondom de stad afgesloten. Die associatie is in dit geval onterecht.

Omdat de deelnemers deze keer niet van het kaliber-Obama zijn, zijn de beveiligingsmaatregelen dat ook niet. Treinen rijden gewoon, snelwegen zijn open. Alleen als je in de buurt van het World Forum woont, merk je er wat van: in de directe omgeving van het conferentiecentrum zijn enkele wegen afgesloten. Daarover zijn de bewoners geïnformeerd in een brief van de burgemeester persoonlijk. De strekking: maakt u zich vooral geen zorgen.

Correctie 16 april, 13.36 uur: in de versie van dit artikel in nrc.next stond de zin 'Een afvaardiging van de Chinese overheid, een zeer belangrijke speler op het gebied van cyberveiligheid, staat zelfs helemaal niet op de lijst.' Dit klopt niet. Er is wel een Chinese afvaardiging: een vice-minister.

    • Wouter van Noort