Twee bezetters zitten nog in detentie

Twee van de tien demonstranten die zijn aangehouden bij de ontruiming van het Amsterdamse Maagdenhuis, zitten nog vast. Zij zitten in vreemdelingendetentie omdat ze weigeren hun naam te geven.

Drie arrestanten kwamen gistermiddag vrij, nadat ze alsnog hadden meegewerkt aan het vaststellen van hun identiteit. Ook zij zaten in vreemdelingenbewaring. Allen waren zaterdag aangehouden toen de politie een einde maakte aan ruim zes weken bezetting van het bestuurspand van de Universiteit van Amsterdam.

De advocaten van de actievoerders vinden dat de politie het vreemdelingenrecht misbruikt. Zij stellen dat allen „onmiskenbaar” de Nederlandse nationaliteit hebben. Diverse deelnemers aan het protest bevestigen dat de vijf arrestanten studenten zijn van de UvA.

De advocaten wijzen erop dat de Raad van State in 2012 heeft bepaald dat vreemdelingendetentie een ongeoorloofd middel is als demonstranten weigeren hun identiteit bekend te maken. De uitspraak werd gedaan in een zaak rond de ontruiming van kraakpand Schijnheilig. De hoogste bestuursrechter bepaalde destijds dat een kraker niet in vreemdelingenbewaring had mogen zitten, omdat er geen reden was te denken dat zij illegaal in Nederland verbleef.

De gedachte achter het onbekend houden van identiteit is dat een demonstrant zich zonder naam zou kunnen verdedigen voor een rechter. Mocht het tot vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging komen, dan blijft er ook geen smet aan de naam van de arrestant hangen.

De SP in Amsterdam heeft burgemeester Van der Laan al schriftelijke vragen gesteld over de ontruiming. GroenLinks wil opheldering over de vreemdelingendetentie van de arrestanten.

    • Michiel Dekker