Topman verzekeraar ASR zag vrijwillig af van bonus

2013-08-26 13:49:30 UTRECHT - Portret van topman Jos Baeten van verzekeringsgroep ASR. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
2013-08-26 13:49:30 UTRECHT - Portret van topman Jos Baeten van verzekeringsgroep ASR. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Beeld ANP

Topman Jos Baeten van de genationaliseerde verzekeraar ASR heeft vorig jaar vrijwillig afgezien van zijn bonus. Hij deed dat omdat hij wilde voorkomen dat er maatschappelijke en publieke ophef over zijn beloning zou ontstaan. Dat blijkt uit het vandaag nabeurs verschenen jaarverslag van het concern.

Baeten vindt volgens een ingewijde weliswaar nog steeds dat hij recht had op die bonus, maar hij had geen zin in commotie rond zijn persoon. De stap van Baeten is opmerkelijk. Vorige maand ontstond grote ophef over een verhoging van het vaste salaris voor de top van ABN Amro. Zes van de zeven bestuurders kregen er in 2014 een ton bij, bovenop de 608.000 euro die zij reeds verdienden.

ABN Amro verdedigde die verhoging fel, omdat de top daar contractueel gezien recht op had. Maar onder grote publieke en politieke druk draaide ABN Amro de verhoging uiteindelijk toch terug. President-commissaris Rik van Slingelandt verklaarde later in een hoorzitting in de Tweede Kamer dat de raad van commissarissen, die over de beloning van bestuurders gaat, bij haar besluit had “onderschat” hoeveel commotie er zou ontstaan.

ASR is net als in ABN Amro in 2008 genationaliseerd, met het verschil dat ASR eigenlijk niet gered hoefde te worden. De verzekeraar werd ‘mee’ genationaliseerd met het Nederlandse deel van Fortis dat wél zwaar in problemen was gekomen door de crisis. ASR was in 2000 overgenomen door Fortis.

133.000 euro

Baeten deed afstand van een deel van een bonus die hij over 2010 reeds toegekend kreeg. Hij kreeg toen in totaal een bonus van 60 procent van zijn vaste salaris (van 498.000 euro), waarvan een deel meteen uitgekeerd zou worden en een ander deel pas dit jaar. Het eerste deel besloot de Raad van Commissarissen van ASR destijds al niet uit te keren, vanwege “de publieke protesten tegen variabele beloningen”, aldus het jaarverslag van toen. Van het tweede deel, 133.000 euro, ziet Baeten nu dus zelf af.

Volgens ingewijden heeft Baetens stap niets met de commotie rond ABN Amro te maken. Hij zou al in oktober vorig jaar tegen de raad van commissarissen van ASR hebben gezegd dat hij de bonus niet wilde ontvangen. De in mei 2014 vertrokken financieel directeur Roel Wijmenga ontving de bonus overigens wel.

    • Chris Hensen