Stenen werktuigen waren er misschien veel eerder dan mensen

In Kenia zijn stenen werktuigen gevonden die waarschijnlijk 3,3 miljoen jaar geleden zijn gebruikt.

In de archeologie is opwinding ontstaan over extreem oude stenen werktuigen uit Kenia. Volgens de onderzoekers zijn de werktuigen waarschijnlijk 3,3 miljoen jaar oud. Het zouden daarmee de oudste stenen werktuigen die ooit gevonden zijn, veel ouder nog dan de oudste fossielen van mensen uit het geslacht Homo. Als die datering stand houdt, kan dat betekenen dat de rechtoplopende, maar verder nog chimpansee-achtige Australopithecus al stenen werktuigen maakte en gebruikte.

De nieuwsredactie van Science maakte de vondst van de Keniaanse werktuigen gisteren bekend, na een presentatie op een congres in New York. De archeologen die de vondst deden zullen de ontdekking van de werktuigen later uitgebreid beschrijven, in het concurrerende tijdschrift Nature.

In totaal zijn 130 stenen werktuigen aan de oppervlakte gevonden. Nog eens 20 werktuigen lagen onder de grond. Volgens de onderzoekers zijn de meeste daarvan scherpe steensplinters die van een kernsteen zijn afgeslagen. Ze sluiten uit dat die scherpe stenen door natuurlijke processen ontstonden.

Tot nu toe golden werktuigen van 2,6 miljoen jaar oud uit het Ethiopische Gona als de oudste werktuigen. In hetzelfde gebied zijn onlangs de oudste resten van een mens uit het geslacht Homo gevonden: een kaakje van 2,8 miljoen jaar oud. Dat past helemaal bij het idee dat mensen voor het eerst werktuigen maakten toen Homo evolueerde.

De Keniaanse werktuigen schoppen dat scenario in de war. 3,3 Miljoen jaar geleden leefde er nog lang geen Homo, maar wel australopitheci, zoals de beroemde Lucy. De vondst werpt mogelijk ook een nieuw licht op controversiële snijsporen op dierenbotten van 3,4 miljoen jaar oud. De onderzoekers beschreven die in 2010 als krassen van stenen werktuigen. Anderen zagen er krokodillenbeten in.