Spreek China aan op vrouwenrechten

Premier Mark Rutte schudt de hand van president Xi Jinping van China na het Boao-forum, een bijeenkomst van regeringsleiders, internationale wetenschappers en bedrijven.
Premier Mark Rutte schudt de hand van president Xi Jinping van China na het Boao-forum, een bijeenkomst van regeringsleiders, internationale wetenschappers en bedrijven. Foto ANP / Jerry Lampen

Als Groningen straks een campus in China opent, kan protest tegen de vrouwenondrukking niet uitblijven, vindt oud-China-correspondent Bettine Vriesekoop.

Op 6 maart maakte de Chinese veiligheidspolitie met tien arrestaties in Peking en elders in het land een voorlopig einde aan een reeks protestacties van jonge vrouwen tegen seksuele intimidatie en huiselijk geweld. Hun arrestatie en latere vrijlating geven niet alleen blijk van het toenemende vrouwenprotest in de Chinese steden maar ook van het succes daarvan.

In augustus ontmoette ik voor mijn boek Dochters van Mulan Ai Ke, een vriendin van Li Tingting, een van de opgepakte feministen die later weer waren vrijgelaten. Li Tingting en vier anderen kunnen vijf tot tien jaar gevangenisstraf krijgen wegens opruiing en verstoren van de openbare orde. Volgens de politie waren ze van plan te flyeren voor de vrouwenzaak. Ai Ke maakt deel uit van Young Women Right Act en B-come. Ze vertelde over wat haar vrouwenactiegroepen al hadden bereikt. In 2012 stonden vrouwen met sandwichborden bij urinoirs, omdat er in de steden nauwelijks vrouwentoiletten zijn. Later dat jaar ging een groep vrouwen in met bloed besmeurde bruidsjurken de straat op tegen geweld binnen het huwelijk.

Foto’s gingen over de hele wereld en de publieke opinie in China was overwegend positief. Dit had effect: het Nationale Volkscongres discussieerde over een wet die vrouwen beter beschermt tegen huiselijk geweld. Ai Ke is actrice, dochter van een decorontwerpster en kleindochter van een fanatieke staatsfeministe. Met haar groep Yindao Zhidao (mijn vagina weet alles) doet ze Ai Keze aan performance art. In Peking werkte ze mee aan de Vaginamonologen. Volgens Zeng Jinyan, genderdeskundige en activiste uit Hong Kong, zijn deze vrouwen bijzonder omdat ze actie voeren door straattheater.

Lees verder (€)