Rotterdam klaar voor proef met gereguleerde wietteelt

Rotterdam is klaar voor een proef om gereguleerd wiet te telen. Zodra het wettelijk mogelijk is, kan in de Maasstad binnen afzienbare tijd gereguleerd wiet verbouwd worden. Dat maakte de gemeente Rotterdam vandaag bekend in een persbericht.

Wietplanten in een growshop in Breda. Foto: ANP XTRA / Remko de Waal

Rotterdam is klaar voor een proef met gereguleerde wietteelt. Zodra het wettelijk mogelijk is, kan in de Maasstad binnen afzienbare tijd gereguleerd wiet verbouwd worden. Dat maakte de gemeente vandaag bekend in een persbericht.

De Rotterdamse gemeenteraad nam in november vorig jaar een motie aan voor de start van een experiment met gereguleerde wietteelt. Sindsdien is er een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden om zo’n proef te starten. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op een proef door de gemeente, later kunnen één of meerdere erkende bedrijven de teelt overnemen.

Minder criminaliteit en beter voor de volksgezondheid

De gemeente wil met het invoeren van gereguleerde wietteelt de criminaliteit verminderen en de kwaliteit van het product verhogen. Dat zou beter zijn voor de gezondheid van de gebruikers. Ook denkt de gemeente dat de veiligheid in de stad verbetert als er minder illegale wietplantages in woonwijken staan. In de huidige situatie is de manier waarop er wiet wordt geteeld niet of nauwelijks te controleren.

Naar schatting kopen 25.000 Rotterdammers dagelijks wiet bij een coffeeshop. De hoeveelheid ligt tussen de 0,2 en 5 gram. Om aan de vraag van al deze wietgebruikers in Rotterdam te voldoen, is een oppervlakte van ongeveer zes voetbalvelden nodig voor het groeien, knippen en drogen van de wiet. In Rotterdam wordt jaarlijks voor zo’n 90 miljoen euro aan wiet verkocht.

Joint regulation

In 2013 tekenden 54 gemeenten de petitie ‘Joint Regulation’, waarmee ze toenmalig minister van Ivo Opstelten (Justitie en Veiligheid) opriepen wietteelt te reguleren, en als dat niet mogelijk was zou hij lokale experimenten moeten toestaan. Uit een rondgang van NRC Handelsblad (€) bleek dat er eind vorig jaar nog maar weinig gemeenten gebruik maakten van de mogelijkheid om te experimenteren met gereguleerde wietteelt.

Naast Rotterdam zijn er in Amsterdam, Utrecht, Heerlen en Eindhoven wel concrete plannen gemaakt om een proef te starten met gereguleerde teelt. De gemeente Heerlen maakte in maart bekend dat het ‘praktisch mogelijk’ is om er te starten met gereguleerde hennepteelt.

Lees ook: De rechter kan de achterdeur van coffeeshops openen (€)

    • Sjoerd Klumpenaar