Oud-IMF baas Rodrigo Rato verdacht van witwassen

Voormalig president Rodrigo Rato van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is opgepakt. Hij wordt verdacht van witwassen, belastingontduiking en het illegaal wegsluizen van geld.

Archieffoto van Rodrigo Rato uit 2007.
Archieffoto van Rodrigo Rato uit 2007. Foto: AP / Charles Dharapak

Voormalig president Rodrigo Rato van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is opgepakt. De Spanjaard wordt verdacht van witwassen, belastingontduiking en het illegaal wegsluizen van geld.

Rato (66) is vanavond door agenten in zijn woning opgepakt, meldt persbureau AFP. Zijn woning in Madrid wordt doorzocht. Bronnen binnen justitie melden dat Rato voorlopig wordt vastgezet en dat ook zijn kantoor zal worden doorzocht.

Nog een ander onderzoek naar Rato

Rato was van 2004 tot 2007 president van het IMF. Van 1996 tot 2004 was hij in Spanje minister van Economische Zaken en vicepresident namens Partido Popular (PP), de partij van de huidige premier Mariano Rajoy.

Later werd hij topman van de Spaanse bank Caja Madrid. Deze bank fuseerde in 2011 met nog zes andere spaarbanken in Bankia, waarvan Rato president werd. Bankia begon in het voorjaar van 2012 zo te wankelen dat Spanje Europese noodleningen voor zijn financiële sector moest aanvragen.

Naar Rato’s tijd bij Bankia loopt een apart onderzoek. Hij wordt ervan verdacht toezichthouders te hebben misleid over de financiële positie van de bank. Rato ontkent. In oktober 2014 werd bekend dat tientallen politici die in het bestuur van Caja Madrid zaten, jarenlang beschikten over zwarte creditcards. Hiermee gaven ze maandelijks duizenden euro’s uit aan boodschappen, reisjes en etentjes. Over deze extraatjes betaalden ze geen belasting. Rato bleef de creditcard gebruiken tot op de dag dat Bankia omviel.

Opvolger Dominque Strauss-Kahn ook in opspraak

Rato was de voorganger van de eveneens in opspraak geraakte IMF-president Dominique Strauss-Kahn. De Fransman was verwikkeld in een seksschandaal en werd opgevolgd door zijn landgenote Christine Lagarde. Het IMF is momenteel in Washington bijeen voor zijn voorjaarsvergadering.

Lees ook in NRC Handelsblad (€): Regeringspartij PP verder in nauw door corruptieweb Spanje

    • Eva de Valk