Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Opmars Al-Qaeda in Jemen- Vice-president tegen grondoffensief

De terroristische beweging Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schierland heeft in de Zuid-Jemenitische stad Mukalla een vliegveld, haven en een olieterminal veroverd. Dat melden hoge militaire functionarissen en inwoners aan persbureau AP.

Jemenitische soldaten in de zuid-Jemenitische stad Moekalla die grotendeels is veroverd door Al-Qaeda
Jemenitische soldaten in de zuid-Jemenitische stad Moekalla die grotendeels is veroverd door Al-Qaeda Foto EPA/ Yahya Arhab

De terroristische beweging Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schierland heeft in de Zuid-Jemenitische stad Moukalla een vliegveld, haven en een olieterminal veroverd. Dat melden hoge militaire functionarissen en inwoners aan persbureau AP.

Eerder deze maand bevrijdde Al-Qaeda 300 gevangenen uit Moukalla, zo’n 500 kilometer van de kustplaats Aden - de tweede stad van het land. Een van deze vrijgelaten gevangenen was Al-Qaedakopstuk Khaled Batarfi, die vier jaar gevangen zat.

Weinig tegenstand

De strijders van Al-Qaeda vochten vandaag met een van de grootste infanteriebrigades die de kuststrook bij Moekalla bewaakte. Na inname van het vliegveld sloegen de leiders van deze brigade op de vlucht. Een activist uit Moekalla laat aan Al Jazeera America weten dat de Jemenitische troepen weinig tegenstand boden.

De extremisten van Al-Qaeda profiteren van de chaos die heerst in Jemen. Al drie weken voert een door Saoedi-Arabië geleidde coalitie bombardementen uit op de shi’itische Houthi-rebellen die de hoofdstad Sana’a en grote delen van de tweede stad Aden in bezit hebben.

Jemenitische ‘verzoener’ is tegen Saoedische grondtroepen

Khaled Badeh is volgens velen de politieke hoop op een oplossing van het conflict. De Jemenitische premier is sinds kort benoemd tot vice-president, hij vertelde vandaag op een persconferentie in Saoedi-Arabië tegenstander te zijn van een grondoffensief.

“We hopen nog steeds dat de luchtaanvallen niet versterkt zullen worden door een grondcampagne”

Badah is de enige Jemenitische politicus die zowel wordt geaccepteerd door Houthi-rebellen als de partij van de voormalige Jemenitische president Saleh. De Jemenitische vice-president wil hulp van de internationale gemeenschap om de humanitaire crisis in zijn land op te lossen, zo liet hij weten op de persconferentie.

“De internationale gemeenschap moet dringend tussenkomen om een einde te maken aan de catastrofe en de burgers de mogelijkheid te bieden om op een gepaste manier te leven”

Een dag eerder stapte speciaal VN-gezant voor Jemen Jamal Benomar op omdat hij er niet in was geslaagd om de strijdende partijen tot elkaar te brengen. Volgens Saoedi-Arabië was de VN-bemiddelaar teveel op de hand van de Houthi-rebellen.