Onderzoek naar dividendbeleid KLM voortijdig stopgezet

Foto ANP

KLM heeft een lastige aandeelhouder tot zwijgen gebracht. Een onderzoek naar het dividendbeleid van de luchtvaartmaatschappij is voortijdig beëindigd door een overeenkomst tussen KLM en minderheidsaandeelhouder Emarcy BV. Dat blijkt uit een nog niet openbaar gemaakte beschikking van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam.

De schikking tussen KLM en Emarcy is opmerkelijk gezien de lange juridische strijd die er aan vooraf ging. De overeenkomst is gesloten kort voor de aandeelhoudersvergadering van KLM, op 23 april.

Beschikking Ondernemingskamer KLM en Emarcy

Emarcy vond dat KLM sinds de fusie met Air France in 2004 te weinig winst deelde met de aandeelhouders. Jaarlijks werd rond de 90 procent van de winst gereserveerd, bijvoorbeeld ter versterking van het eigen vermogen. Voor dividend bleef dan weinig over. Slechts 0,9 procent van de aandelen van KLM is in handen van particuliere beleggers. Moedermaatschappij Air France-KLM bezit 49 procent, twee stichtingen bezitten samen 44,2 procent, de Staat bezit 5,9 procent.

Gesteund door de Vereniging voor Effectenbezitters begon Emarcy een rechtszaak over het dividend van – het toen nog gebroken – boekjaar 2007/2008. Het dividend van 58 eurocent per aandeel had 5,64 euro per aandeel moeten zijn, volgens enig bestuurder van Emarcy Marcel Romijn. Ten onrechte stelt KLM haar dividend gelijk aan het dividend van het slechter presterende Air France-KLM, luidde de klacht. KLM verweerde zich door naar de statuten te wijzen: Air France-KLM mag als prioriteitsaandeelhouder het dividendbeleid bepalen. De onderneming had het geld nodig, dus keerde weinig winst uit.

KLM kreeg gelijk

KLM kreeg gelijk bij de rechtbank in 2010, bij het Gerechtshof in 2011 en bij de Hoge Raad in 2013.

Des te verrassender was het dat Emarcy begin 2014 de eerste overwinning boekte bij de Ondernemingskamer. Die oordeelde dat er “gegronde redenen zijn om te twijfelen aan de juistheid van van het dividendbeleid van KLM”. De Ondernemingskamer betwijfelde of minderheidsaandeelhouders goed waren behandeld en gelastte een onderzoek naar het dividendbeleid over de jaren 2004-2008 en 2010/2011.

Emarcy was nog ver verwijderd van een echte overwinning, maar met het onderzoek was een eerste stap gezet. Onbekend is wat Emarcy in ruil heeft ontvangen: een goed dividend met terugwerkende kracht of een mooie prijs voor de aandelen.

    • Mark Duursma