NVWA: tatoeages kunnen kankerverwekkende inkt bevatten

Een derde van de inkt die in Nederland wordt gebruikt voor tatoeages bevat stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Meerdere importeurs en leveranciers hebben daar een waarschuwing of geldboete voor gekregen.

Tussen 2008 en 2013 onderzocht de NVWA 701 monsters van gekleurde tatoeage-inkt, waarvan er 206 niet op orde bleken. In een onderzoek van vorig jaar, waarbij 37 monsters zijn bekeken, bleek 41 procent niet aan de regels te voldoen. De NVWA weet niet of de stoffen ook daadwerkelijk kanker hebben veroorzaakt.

strenge regels

In Nederland kennen we strengere regels dan in andere Europese landen. Volgens de Europese regels mogen stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) tot een bepaalde waarde in de inkt voorkomen, in Nederland geldt een totaal verbod.

De NVWA waarschuwt voor het risico van tatoeages. Zo mogen mensen jonger dan zestien niet zonder toestemming van een ouder/voogd een tatoeage laten zetten. Er zijn strenge hygiëneregels en tatoeageshops hebben een vergunning nodig van de GGD. Zo’n duizend shops in Nederland (hier te vinden) hebben die vergunning. Bij overtreding kunnen de geldboetes oplopen tot zo’n 4.500 euro.

    • Sterre van der Hee