Nog altijd geen akkoord over asielopvang, vandaag weer overleg

PvdA-leider Diederik Samsom verlaat het ministerie van Algemene Zaken na afloop van een overleg in Torentje over de opvang van illegalen. VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar over de vraag hoe uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland moeten worden opgevangen. Aanleiding is een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg, eerder op de dag.
PvdA-leider Diederik Samsom verlaat het ministerie van Algemene Zaken na afloop van een overleg in Torentje over de opvang van illegalen. VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar over de vraag hoe uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland moeten worden opgevangen. Aanleiding is een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg, eerder op de dag. Foto ANP/Bart Maat

De VVD en PvdA hebben nog altijd geen akkoord bereikt over de manier waarop Nederland de opvang van illegalen moet regelen. Het overleg tussen de twee regeringspartijen werd vannacht om half vier afgebroken. Later vandaag praten de partijen opnieuw verder.

De coalitiepartners weigerden te spreken van een kabinetscrisis. Verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie (VVD) zei vertrouwen te hebben in een goede afloop: “Anders praat je morgen niet verder.” Ook vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vol vertrouwen te zijn. Premier Rutte sprak van een “ingewikkelde kwestie”, waarover beide partijen “rustig verder praten”. Bij het overleg waren daarnaast premier Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Zijlstra aanwezig.

Het overleg begon al in de nacht van dinsdag op woensdag. Gisteren zaten de VVD en PvdA na overdag al gesproken te hebben vanaf 17.00 uur bij elkaar, enkel een paar keer onderbroken voor overleg met de eigen partij-top. Daarbij werden VVD-ministers Henk Kamp en Edith Schippers en partijvoorzitter Henry Keizer betrokken, iets wat de indruk wekte van een mogelijke crisis.

Ambivalente uitspraak

Nederland had de kwestie steeds voor zich uitgeschoven terwijl het wachtte op een uitspraak van de Europese Raad van Europa. Die uitspraak kwam gisteren, maar is op meerdere manieren te interpreteren en laat bovendien de manier waarop de opvang geregeld moet worden in zijn geheel aan Nederland over. Vorig jaar oordeelde een ander onderdeel van dezelfde Raad van Europa dat Nederland wel opvang moest bieden aan mensen zonder verblijfsvergunning

De coalitiepartners denken principieel anders over de manier waarop uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren moeten worden opgevangen. De PvdA vindt dat deze mensen onderdak, kleding en voedsel (bed, bad en brood) moeten krijgen, terwijl de VVD juist vindt dat dit een aanzuigende kracht heeft op asielzoekers en het daarom wil voorkomen.

Gisteravond zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan tegen het televisieprogramma Nieuwsuur dat zijn stad, Den Haag en Utrecht vooralsnog doorgaan met het verlenen van opvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Van der Laan noemde dat besluit “humanitair en verstandig”.

    • Sam de Voogt