Neeson blijft sjokken

Liam Neeson (58) verzuchtte onlangs dat hij nu echt te oud wordt voor al dat schieten, knokken en vooral rennen. Maar te oud was hij ook al in 2008, toen het succes van Taken hem lanceerde als de nieuwe Clint Eastwood. In dadsploitation- of geri-actiefilms is Neeson sindsdien een veteraan/agent/killer, lijf en ziel gegroefd door rimpel en trauma, die nog één keer zijn ding doet wanneer familie of vrienden bedreigd worden. Ditmaal speelt Neeson Jimmy ‘The Gravedigger’, gewezen huurmoordenaar van de Ierse maffia in New York, nu dronken en verteerd door schuld. Tot zijn van hem vervreemde zoon Michael in het vizier belandt van Danny, het verrotte zoontje van zijn enige vriend, bendebaas Shawn. En zo komt de draaimolen van wraak en vergelding in beweging en keren politie en maffia zich tegen vader en zoon, die op de vlucht een boel hebben uit te praten.

Run All Night is dynamisch gemonteerd, intens geacteerd en stijlvol gefotografeerd, met een camera die als een kruisraket door nachtelijk New York googlemapt. Wat niet wegneemt dat script en actiescènes te derivaat zijn en niet altijd overtuigen. Neeson rent, of laten we zeggen, stommelt en sjokt, wel erg gemakkelijk uit politiefuiken. Een hele nacht rennen lijkt echt te veel gevraagd.

    • Coen van Zwol